Al die mensen die maar roepen dat je je eigen geluk in de hand hebt. Dat het allemaal goed komt met jouw geluk als je maar hard genoeg wil, als je hard genoeg werkt of wanneer je het maar hard en vaak genoeg het universum in gooit.

Ik word er niet goed van! Écht, het leven is niet maakbaar.

Hooguit een klein beetje. Je kunt natuurlijk dingen doen waarvan blijkt uit onderzoek dat ze je gelukkiger maken. Maar er blijven nog zoveel dingen over waar jij helemaal géén invloed op hebt.
Een economische dip, het verliezen van een baan. Het hebben van een goede gezondheid. Het verliezen van een dierbaren. Je hebt er geen invloed op. Sommige dingen gebeuren gewoon. Soms is het écht een kwestie van pech of geluk.

Maar wij leven in een maatschappij die zó enorm de nadruk legt op de maakbaarheid van ons leven dat we, bewust of onbewust, geloven dat wij schuld hebben als het niet zo gaat als wij dat willen. Jij doet iets fout, je hebt niet hard genoeg gewerkt of gewenst of wat dan ook.

Zo is het leven

En daar gaat het fout! Op deze manier jagen naar geluk maakt je doodongelukkig.
Je kunt er niets aan doen. Het leven is niet alleen maar mooi en zeker niet maakbaar. Maar wanneer jij denkt dat je er iets aan kunt doen. Blijft het dus altijd onrustig in jou. Je zult constant iets “moeten” van jezelf. En je blijft jezelf teleurstellen. Want het gebeurt toch …. of jij nu wel of niet iets doet.

Accepteer dat het af en toe gewoon zwaar bagger is! Dat je pijn hebt, dat je verdrietig of teleurgesteld bent. Dat je er boos van wordt, dat het oneerlijk is en dat je er flink de pest in hebt. Gebeurtenissen zijn er nu eenmaal net als gevoelens. Vertrouw erop dat ze ook weer voorbijgaan. Dat jij het heus wel aan kan.

Ga er niet tegen vechten maar leer er mee te dansen.

Dát is voor mij een belangrijke stap naar een gelukkiger leven. Accepteren dat het af en toe gewoon echt klote is. Je daar in berusten geeft ruimte om er op een positievere manier naar te kijken. Om je over te geven aan de muziek en er mee te kunnen dansen.

En dansen lukt je niet in één keer, je raakt uit de maat, trapt op wat tenen (in dit geval waarschijnlijk die van jezelf ?) maar uiteindelijk lukt het steeds beter.

Zoals ik in het begin zei; ons leven is hooguit een beetje maakbaar. Ik geloof zeker wel in manieren die ons kunnen helpen om een gelukkiger gevoel te ervaren. Ik ben gister naar een lezing geweest van Hein Zegers, een positieve psycholoog, en heb daar mooie inzichten en hulpmiddelen meegekregen die kunnen helpen aan een gelukkiger gevoel. In mijn volgende blog zal ik daar wat over delen want ik pas daar zelf ook best wat van toe.

Maar het blijven oefenen met de danspasjes helpt mij toch het meest. ? Ik vind dat zeker niet makkelijk want ook mijn vechtertje gaat graag aan. Maar het dansen, het meedrijven op de muziek, levert mij wel veel rust op. En daarmee een flinke dosis geluk.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.