Het klinkt zo simpel “zijn zoals je bent”. Toch is dit lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen weten helemaal niet zo goed wie ze zijn, hoe ze zich willen gedragen of wat ze nu écht belangrijk vinden. Ze zijn een “rol” aan gaan nemen zoals ze verwachten te moeten zijn. In dit blog vertel ik je meer over hoe dit ontstaat maar vooral ook wat je zelf kunt doen om dit te veranderen.

We worden puur geboren

We komen ter wereld en maken ons niet druk over wat er van ons verwacht wordt. Sterker nog we geven heel duidelijk aan wat wij van de anderen verwachten. We huilen als we honger hebben of als onze broek verschoond moet worden. Kirren om langer geknuffeld te worden en leren al snel lachen zodat onze favoriete tante wat langer boven onze box blijft hangen. ? Maar al snel leren we wat er van ons verwacht wordt. Hoe we ons moeten gedragen (roepen door de klas is niet gewenst) en hoe we moeten zijn (jongens zijn stoer, meisjes zijn lief). Stereotype denk je nu misschien maar in de meeste gevallen is dit wat er gebeurd. Ouders, leraren, klasgenootjes en vriendjes iedereen heeft bepaalde verwachtingen van je. Wij mensen willen graag aan die verwachtingen voldoen omdat we bang zijn voor de gevolgen als we het niet doen. Angst voor afwijzing, de pijn van niet goed genoeg zijn, bang om niet gezien te worden. Al deze zaken hoeven niet eens reëel te zijn, ze zitten wellicht enkel in ons eigen hoofd, maar als kind doen we er alles aan om deze gevoelens te vermijden. Dan al kan het dus gebeuren dat we een “rol” aannemen die eigenlijk niet bij ons past. Dit hebben we vaak niet eens in de gaten. Het wordt als het ware onze nieuwe identiteit. En van daaruit gaan we studeren, werken en ontwikkelen we onze rol verder. We komen steeds verder van onszelf af te staan.

Is “niet jezelf zijn” een probleem?

Als je niet “gewoon kunt zijn wie je bent” vanuit jouw waarden en jouw normen dan gaat dat op den duur wringen. Mijn ervaring is dat mensen er vaak niet direct hun vinger op kunnen leggen. Het gaat vaak om een knagend gevoel van “is dit het nou?” of “ik weet het niet zo goed meer” of “waarom kom ik altijd in deze situaties terecht”. Zelf heb ik dit ook een tijd gehad. Ik had alles voor de buitenwereld goed voor elkaar, een mooi gezin, een leuke baan, een mooi huis, twee auto’s voor de deur en toffe vakanties. En toch voelde ik mij niet gelukkig. Sterker nog ik werd steeds onzekerder. Dat is wat er gebeurd als je niet leeft zoals je bent. Je kunt het onveilige gevoel krijgen dat je je leven niet meer in de hand hebt. Je wordt onzeker, je gaat oordelen over anderen en misschien nog wel het meest over jezelf. Dit kan zorgen voor stress en wekt telkens de vraag: ben ik wel goed ‘genoeg’ of ‘vinden’ anderen mij wel goed ‘genoeg’.

Tijd voor verandering!

Ik vond die tijd zeker niet fijn maar wel leerzaam. Want je hebt altijd de keus om de boel te veranderen natuurlijk. Hoe doe je dat dan? Hoe kom je weer terug bij “gewoon zijn wie je bent”? Door aan jezelf te werken! Door te kijken naar wie je was, wat jij leuk vond, en wat maakt dat je jezelf hebt aangepast. Dit is niet makkelijk maar toch kun jij hier zelf goed mee aan de slag gaan. Probeer de volgende 3 oefeningen eens:

  • Kijk eens terug naar wat je als kind écht leuk vond om te doen. Schrijf dat eens allemaal op. Echt alles! Alle dingen waar jij heel blij van werd. – Hoeveel dingen (wellicht in de volwassen variant) doe je hier nog van? – Wat zou je hiervan meer willen doen? – Welke kleine stapjes zou jij kunnen maken om die dingen meer te gaan doen? Een simpele oefening om al een stukje dichter terug bij jezelf te komen. Om weer te gaan voelen hoe dat was.

 

  • Ga eens na, en schrijf eens op, wat er bij jou van binnen écht gebeurt wanneer je merkt dat je weer “aan het voldoen bent aan verwachtingen”. – Wat denk je dat er gebeurt als je het niet doet? – Waar ben jij bang voor? – Waar zit jouw angst? Dit geeft je inzicht in wat er achter jouw gedrag zit. Kloppen jouw gedachten en gevoelens? Zijn deze nog reëel? Of ben je dit ergens in jouw leven gaan geloven en kloppen ze niet (meer)?

 

  • Ga eens na welke verwachtingen jij jezelf hebt opgelegd. Welke rol heb jij jezelf aangemeten? En wat zit hierachter voor jou? Ik zal wat voorbeelden geven zodat het wellicht wat duidelijker wordt wat ik bedoel: – De stoere, zelfverzekerde: wellicht ben je gaan geloven dat je niet mag laten zien dat je iets spannend vindt of dat je onzeker bent. – De pleaser: wellicht ben je gaan geloven dat jij je best moet doen om erbij te mogen horen. – De harde werker: Wellicht ben je gaat geloven dat je, als je maar hard genoeg werkt, wel gezien wordt. Door dit inzichtelijk te maken ben je beter in staat om te gaan zien of de rol die jij jezelf hebt aangemeten je nog wel past. En kun je leren om de bevestiging die jij zoekt te vinden bij jezelf.

Ben wie je bent! Daar word je zoveel gelukkiger van.

Gewoon zijn wie je bent is dus zeker niet simpel. Maar absoluut wel mogelijk. Het vraagt ontwikkeling in jezelf. Vooral op het stuk zelfliefde. Blij zijn met wie je bent met alle mooie en minder mooie kanten. Te leren zien dat, wat jij wellicht als “minder mooi” beschouwd, ook zijn waarde en nut heeft. Het is maar hoe je kijkt. Dit is wellicht weer eens een andere post waard ? Ik ben benieuwd wat jij van bovenstaande tips vindt. Zijn ze nuttig voor jou? Krijg je zo meer inzicht in jezelf? Of heb je wellicht vragen? Laat het mij weten onderaan deze blog. Ik geef je zeker antwoord. Merk jij nu dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, dat het je niet langer lukt om te blijven teren op je doorzettingsvermogen. Of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? En lukt het je niet om er zelf verandering in te brengen. Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen. Zodat jij jouw drukke leven weer kunt leven vanuit evenwicht en ontspanning. Maak gerust een afspraak via het formulier op de site https://inzichtnaarevenwicht.nl/afspraak-maken/ of stuur een mailtje aan angelique@inzichtnaarevenwicht.nl

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.