Dit hoor ik de laatste week zo vaak om mij heen. “Klaar met die hele Corona-shit!” Herken jij dat ook? Ben jij er ook zo klaar mee en wil je ook liever vandaag dan morgen terug naar hoe het was? Deels begrijp ik dat wel. Zelf heb ik ook echt wel dingen die ik mis of die ik schrijnend vind voor anderen. Maar ik ben nog nergens ‘klaar mee’. Steeds als ik mensen dit hoor zeggen denk ik ook; waar ben je nu precies klaar mee dan? Want ‘Corona-shit’ is een vrij ruim begrip. Wij mensen doen dat wel vaker, praten in algemeenheden. Het een beetje vaag houden, dat is ook lekker veilig. Dan hoef je niet écht uit te leggen waar het nu om gaat. Je kunt ‘de schuld’ ook nog wat bij een ander leggen in plaats van te gaan zoeken bij jezelf. Na die eerste kreet ‘ik ben er klaar mee’ komt vaak nog veel meer geklaag en gemopper. Klaar met dat gedoe in de supermarkt, heb je die roosters van school gezien? Niet te doen, die vakantie kunnen we wel op onze buik schrijven, ik moet toch écht naar de kapper, etc. Dit geeft al wat meer informatie maar nog altijd hoor ik niet wat er nu écht aan de hand is. Het gaat nog altijd om externe dingen. Terwijl ergens ‘klaar’ mee zijn, gaat over iets in jou zelf. Er is blijkbaar een gevoel wat je niet langer wil voelen. Waar je vanaf wil. Je probeert dit nu, tevergeefs, af te reageren op alles wat nog niet kan en mag. Maar daar heb jij nauwelijks invloed op tenzij je buiten de veilige lijntjes gaat kleuren. En daarnaast raak je hierdoor alleen maar meer gefrustreerd en chagrijnig. Niet leuk voor jezelf en zeker niet voor je omgeving. 😉

Ons brein in de weerstand.

Wanneer je op onderzoek zou gaan naar het gevoel waar je vanaf wil, kom je wellicht tot oplossingen bij jezelf. Oplossingen die helemaal los staan van alle Corona-shit. Maar dat kan wel confronterend zijn en soms zelfs een beetje pijn doen. En dat zou zomaar eens de reden kunnen zijn dat je zo gigantisch graag terug wil naar ‘hoe het was’. Dat is namelijk een hele normale reactie bij verandering. Ons (oer)brein, houdt niet van veranderingen, dat ziet hij als potentieel gevaar. En daar wil hij van weg. Ons brein is daarin zo sterk geconditioneerd dat hij liever bij een slechte, vertrouwde situatie blijft dan te veranderen naar een betere, onbekende situatie. Dat maakt waarom veranderen van gedrag zo ontzettend lastig is. Zelfs als we het heel graag willen, zoals afvallen of sporten, is veranderen ontzettend moeilijk. Dat heb je vast al wel eens ervaren. En laten we eerlijk zijn, de meeste van ons vroegen niet om de veranderingen waar we nu inzitten. Dus dat wekt nóg meer innerlijke weerstand op. Want erom gevraagd of niet, door alle maatregelen komen veel persoonlijke dingen wel ineens onder een vergrootglas te liggen. Waar je eerst nog de ruimte had om afleiding te zoeken in werk, consumeren of entertainment viel dat ineens weg. En niet voor een week, want dat was nog wel te doen hé! Weet je het nog, dat was toen iedereen van die leuke dingen ging posten op social media wat ze thuis allemaal deden. Nee juist nu, nu daar al het nieuwe en leuke wel vanaf is kun je niet meer om dat vergrootglas heen. Word je écht teruggeworpen op jezelf.

U-turn of kadootje?

En wanneer jij bij het begin van deze blog volmondig beaamde inderdaad ook zo volledig klaar te zijn met de Corona-shit zou het zomaar kunnen dat je eigenlijk volledig klaar bent met dat vergrootglas. Dat je het helemaal niets vindt om jezelf onder de loep te nemen. Dat je liever gewoon een U-turn maakt en doorgaat met hoe het was. En weet je? Daar is niets mis mee. Je mag helemaal geen zin hebben in zelfinzicht of zelfontwikkeling. Je mag gewoon terugverlangen naar hoe het was. Het zal dan nog wel een tijdje lastig zijn voor je denk ik. Want luisterend naar de experts zijn we er nog niet. Je mag het ook aanpakken als een onverwachts kadootje. En wél gaan kijken wat er nu eigenlijk onder dat vergrootglas ligt. Jouw leven, en wat jij ervan maakt.

Een kans voor een geweldige tussentijdse evaluatie!

Hoe is het gesteld met jouw tevredenheid over jezelf? Doe je de dingen die je graag wil doen? Hoe is het gesteld met je gezondheid? Hoe voel jij je in je relatie? Brengt je werk je nog de nodige voldoening? Maak deze tussenstand eens op. Kijk eens naar wat goed gaat en wat je zeker zo wil houden. Onderzoek waar je energie van krijgt maar waar je te weinig tijd aan besteed. Voel waar het niet lekker zit, wat je ongelukkig of ontevreden maakt, en verander die dingen. Dan wordt de ‘corona-shit’ wellicht wel ‘jouw shit’ maar dat heeft zo zijn voordelen. Hier heb jij namelijk wél invloed op, deze kun je wél veranderen.

Life has nog remote, get up and change it yourself!

~ Mark. A. Cooper ~

Heb jij in deze corona tijd behoefte om over deze uitdagingen te praten met een professional zonder direct een heel coachtraject aan te gaan? Dat kan. Wanneer je in de zorg werkt kan dit zelfs geheel gratis via www.sterkinjewerk/extra-coaching. Voor alle anderen heb ik hiervoor, enkel tijdens de corona tijd, een speciaal aanbod gemaakt tegen een zeer aantrekkelijk tarief. Kijk daarvoor op: https://inzichtnaarevenwicht.nl/programma/mental-talk/

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.