Cijfers liegen niet! Van de beroepsbevolking heeft ongeveer 1 op de 6 mensen ernstige stress klachten of zit door stress thuis. (bron; arbobalans 2018) Dat is echt méga veel!

Ik ben er zelfs van overtuigd dat we allemaal een uitdaging hebben wat stress betreft. Gelukkig niet direct in een burn-out maar wel de stress van een veel te volle agenda.

Er is zoveel keus, we vinden van alles leuk en we kunnen niet goed kiezen of ‘nee’ zeggen. Daarbij vervullen we vele rollen zoals ouder, partner, werknemer of gever, teamgenoot, sportmaatje, vrijwilliger of soms mantelzorger. Steeds een andere rol hebben betekent schakelen en dat geeft druk. Het is voor ons allemaal dan ook bijna een noodzaak om te leren omgaan met stress.

Vaak zien we zelf helemaal niet zo goed hoeveel invloed de stress op ons heeft. De pijn in je nek, de hoofdpijn, de spanning in je spieren, het slechter slapen en het ‘gewone’ chagrijnige gevoel wordt vaak wel ervaren maar niet gekoppeld aan stress. Ook écht nog een slechte grap van ons brein is dat je minder goed nadenkt en slechter kunt onthouden wanneer je gestrest bent. Dus als je steeds van alles vergeet …. dan zegt dat misschien toch iets over stress. De signalen zijn er dus vaak wel maar er wordt door de meeste mensen weinig of niets mee gedaan. Toch word je van die stressklachten een minder leuk mens. Niet voor niets dat je omgeving jouw stress vaak sneller door heeft dan jij zelf ?.

Stress oplossen met quick fixes

En eigenlijk zijn de oplossingen helemaal niet zo moeilijk. Er zijn er velen zoals; beter leren plannen of leren ontspannen, leren hoe je gezonde keuzes maakt. Deze tools zijn op zich natuurlijk niet zo moeilijk aan te leren. Toch blijkt het voor de meeste mensen heel lastig. Ondanks cursussen en trainingen vervallen ze weer in oud gedrag.

Dit komt omdat we het héél lastig vinden om te durven kiezen voor onszelf. We durven geen ‘nee’ te zeggen. Simpelweg omdat we onze eigen erkenning bij andere weg halen. Ons ego staat ons vreselijk in de weg! We stellen de verwachting van anderen boven onze eigen behoeftes. Daarmee zijn we zo druk dat we niet eens meer door hebben welke dingen van onszelf zijn en wanneer het om verwachtingen van anderen gaat.
En het enige waar we voor moeten zorgen is voor onszelf. In het belang van je eigen gezondheid is het belangrijk dat je erkent wat jij nodig hebt, dat je daarvoor durft te kiezen. Ongeacht wat een ander daarvan vindt.

De trucjes tegen diverse stress klachten zijn dus niet zo moeilijk aan te leren. Niet moeilijk te vinden ook, internet staat er vol mee. Het zijn quick fixes en daar zijn we dol op in onze snelle maatschappij. Maar zolang je niet leert je eigen beste geliefde te zijn, blijven het trucjes en geen langdurige oplossingen.

De cijfers liegen niet. Stress is een uitdaging van ons allemaal. Het is tijd om ons ego te vragen af en toe even rust te nemen. Hij dient ons vaak goed maar werkt nu wat te hard. Wanneer ons ego rust neemt komt er ruimte om te onderzoeken wat voor onszelf nu ECHT belangrijk is en daarvoor te kiezen. Dan pas kun je nieuwe tools aanleren die blijvend zorgen voor verandering.

Ik wens je een fijn weekend toe en geef ook je ego even vrij. ?

Liefs Angelique

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.