Ik zie een vrouw lopen, ze laat haar hondjes uit. Of eigenlijk …. Ze checkt haar telefoon en ondertussen houdt ze hondjes vast.

Ik zie een gezin gezellig samen op het terras. Of eigenlijk …. Ze zitten samen aan één tafeltje en hebben het allemaal gezellig met hun telefoon.

Ik verbaas mij er steeds vaker over hoe vaak mensen bezig zijn met hun mobiele telefoon. We willen zo graag met alles en iedereen verbonden zijn. Bang iets te missen, bang te lang te wachten met een reactie.

Zelfs bij een concert waar ik onlangs was ontkwam ik niet aan het gevoel dat mensen er wel staan maar er eigenlijk niet ‘zijn’. Ze staan allemaal met hun mobiele telefoon omhoog via het schermpje (met opnameknop aan) naar het podium te kijken. Klaar om hun ervaring met de wereld te delen.

Constant verbonden met alles en iedereen.

Maar hoe verbonden ben je eigenlijk met jezelf?

Begrijp mij goed ik ben geen oude truttebol die vindt dat telefoons niet goed zijn. Het zijn handige agenda’s, je checkt er lekker snel je mail op en ze zijn zeker ook leuk vermaak. Maar steeds meer worden ook de nadelen zichtbaar.

De straling van de beeldschermen, we zitten met zijn allen meer binnen, we worden minder goed in face to face communicatie. We kennen zelfs een vrij nieuw psychologisch begrip ‘FOMO’ fear of missing out. De angst om dingen te missen. Die angst bestond vroeger ook wel. Ook toen gingen mensen graag mee naar de kroeg omdat ze bang waren anders iets te missen. Maar dankzij mobiele telefoons en social media hebben we er meer last van dan ooit.

Maar vooral is de snelheid van ons leven er enorm door toegenomen. Kun jij je voorstellen dat je op een bericht na een week pas antwoord krijgt? Dat verwacht je toch minstens op dezelfde dag en eigenlijk wel binnen een uur. Terwijl dit pak weg 30 jaar geleden toch heel normaal was dat je een weekje moest wachten. ?

Dat de mindfulness trainingen, wandelingen en runs zo gigantisch toenemen, de yogaklassen overlopen en de meditatieapps niet aan te slepen zijn vind ik dus niet zo gek. Mensen zoeken naar een oplossing tegen al die drukte.
Ook wanneer ik mensen mag coachen is een belangrijk onderdeel vaak om mensen weer te leren leven in het hier en nu. Te leren voelen wat voor henzelf nu écht belangrijk is. Door onze westerse beschaving zijn we het bewust gebruiken van onze zintuigen verloren. Bewust waarnemen en voelen wat die zintuigen met ons doen is ontzettend belangrijk om in balans te blijven.
En hoe drukker je het hebt, hoe meer ballen je in de lucht moet zien te houden, hoe harder je die fysieke en mentale balans nodig hebt om de druk aan te kunnen.

Je hebt lef nodig!

Laat die mobiele telefoon dus eens gewoon wat vaker liggen. En hoe drukker je het hebt, hoe vaker je hem mag laten liggen.

Het is niet zo moeilijk …. je moet alleen lef hebben. Lef om verbonden te zijn met jezelf.

Liefs Angelique

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.