De natuur biedt ons een enorme toegevoegde waarde. We weten uit onderzoeken dat de natuur van alles doet met ons brein. Zo weten we dat de natuur ons helpt bij het herstellen van stress. Onderzoek toont aan dat alleen al kijken naar de natuur zorgt voor rust en ontspanning. De natuur verhoogt onze concentratie en versterkt je immuunsysteem. Wanneer je gaat wandelen in de natuur zullen processen hierdoor nog sneller ingezet worden. Bij natuurcoaching maakt de coach gebruik van deze positieve invloeden van de natuur.

Alleen de natuur is niet voldoende

Deze positieve eigenschappen die de natuur op ons heeft gebruik ik graag tijdens mijn coaching. Samen met mijn cliënten komen we letterlijk in beweging. We gaan op stap en kijken samen wat we onderweg tegen komen, letterlijk en figuurlijk.
De natuur op zich is helend, ik raad iedereen aan om regelmatig te wandelen in de natuur al is het maar tien minuten. Maar wanneer er echt een obstakel ligt, er verandering nodig is, is alleen de natuur niet voldoende. Dus als coach doe ik meer als alleen de positieve eigenschappen van de natuur als hulpmiddel omarmen.

Zonder herkenning kun je niets oplossen

Als coach werk ik systemisch. Binnen het systemisch werk ga je ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waar je deel van uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt of je sociale omgeving. We kijken naar jouw plek in je systeem en jouw verhouding met anderen in dat systeem. We kijken waar je belemmeringen vandaan komen en wat maakt dat je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag. Dat gedrag staat jouw ontwikkeling of groei in de weg. Ik ben ervan overtuigd dat je deze gedragingen en patronen eerst moet herkennen en erkennen. Zodat je er uiting aan kan geven en het kunt accepteren. Pas dan ligt er een weg open om tot een blijvende oplossing te komen.

De natuur zorgt voor dynamiek en actie.

Systemisch werk heeft als voordeel dat je vrij snel naar de kern van kunt gaan. Je hoeft er ook niet in te blijven hangen. Maar het is wel belangrijk dat je het ziet, herkent en kunt accepteren. In dat werk heb ik een enorm goed maatje aan de natuur. Ze dient als spiegel, als metafoor en ik gebruik haar om oefeningen mee te doen. De natuur maakt coaching dynamisch en actief. En dat is wat ik ook graag wil met mijn cliënten; in actie komen!

Leven vanuit een ruimer perspectief.

Moet je dan enorm sportief zijn voor deze manier van coachen? Nee absoluut niet. In de natuur word je uitgenodigd om te vertragen. Pas als je vertraagt komt er ruimte voor inzicht. We gaan dus langzaam en staan vaak stil.
De natuur doet ook iets voor mij als coach. In mijn ogen staan wij niet los van de natuur, wij zijn er een onderdeel van. Onderdeel van een enorm intelligent en complex netwerk van leven. Hierdoor kan ik het leven vanuit een ander, ruimer perspectief beleven. Ik vertrouw op het grotere geheel, dat er ruimte is om te onderzoeken en dat ik kan vertrouwen op wat er komt. En deze rust en vertrouwen werkt door richting mijn coaching. Hierdoor ben ik in staat om vanuit rust en ontspanning mijn cliënten te begeleiden.

Ontwikkelen op een natuurlijk ritme.

Niet al mijn coachsessies zijn buiten. We zijn ook regelmatig in mijn praktijk. De natuur is een hulpmiddel en ik stem het af op de behoeften van het vraagstuk en de cliënt. We onderzoeken dilemma’s, obstakels en levensthema’s. Daarbinnen vind ik de balans tussen coaching binnen of in de natuur. Als coach volg ik jouw ontwikkeling, niet sneller, niet langzamer. Zoals de natuur ook zijn eigen ritme pakt om te ontwikkelen. Zo mag ook jij, in jouw eigen ritme, jouw pad volgen. Als coach loop ik een tijdje met je mee.

Nu kan ik nog zoveel meer over mijzelf of mijn manier van werken vertellen. Maar dan ben ik enkel aan het zenden richting jou en ik ben juist dol op interactie. Ben je nieuwsgierig? Wil je meer weten over mij of mijn werkwijze? Of wil je jouw vraagstuk gewoon eens tegen mij aanhouden om te kijken of we daar iets mee zouden kunnen? Laat het mij dan weten want ik ga graag met je in gesprek via telefoon of skype. Dat kan via hier https://inzichtnaarevenwicht.nl/afspraak-maken/ En dit is geheel gratis en vrijblijvend.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.