Ontdek de Kracht van Systemisch Leiderschap

Ontdek de Kracht van Systemisch Leiderschap

Systemisch leiderschap leert ons wat er ‘onder water’ echt gebeurt in organisaties, teams en netwerken. In onze tweedaagse Systemisch Leiderschap Training leer je de onderliggende patronen te zien en erop in te spelen, wat essentiële handvatten biedt voor leidinggevenden. Makkelijk? Nee, dat zeker niet, want werken vanuit het systemisch perspectief gaat natuurlijk ook over ieders eigen persoonlijke rol in de systeemdynamiek. En dat kan minder veilig aanvoelen. Maar wij zien dat leiders die bereid zijn om zich te verdiepen in wat er werkelijk speelt, grote stappen maken in hun persoonlijke effectiviteit.

“Leiders die bereid zijn om te ontdekken wat er werkelijk speelt, maken grote stappen in hun persoonlijke effectiviteit.”

Onderliggende patronen van sturing en samenwerking worden helder. Vanuit het systemisch perspectief op organisaties en leiderschap kijken we vooral naar de patronen van sturing en samenwerking. Welke patronen bevorderen of belemmeren het succesvol kunnen sturen van verandering, de teameffectiviteit en het bereiken van gezamenlijke resultaten?

Wanneer wij bij organisaties binnenkomen en gevraagd worden om systemische teamcoaching in te zetten voor wat er speelt binnen de teams, vinden wij het altijd van belang dat directie, managementteams en afdelingshoofden meegenomen worden in het systemisch denken. Wat speelt bij de teams? De signalen die zij afgeven, zijn altijd verweven in het hele systeem.

“Wat speelt bij de teams? De signalen die zij afgeven, zijn altijd verweven in het hele systeem.”

Systemisch leiderschap draait niet om het individu, maar om de leider in het systeem. Met goed leiderschap verbetert het hele systeem. Je focust je eerst op het systeem als geheel en daarna pas op het individu binnen de organisatie.


De Drie Basisprincipes van Systemisch Leiderschap

Wat nu als de leidinggevende zelf een onderdeel is in het disfunctioneren van zijn afdeling en dit niet kan of wil zien? Dan kijken we eerst naar de drie wetmatigheden binnen het systemisch coachen en leidinggeven.

“Systemisch leiderschap draait niet om het individu, maar om de leider in het systeem.”

  1. Kan ik mijn plek innemen die van mij verwacht wordt in dit systeem, in deze organisatie? Zijn de kaders duidelijk? Wordt die plek mij gegund? Vertrouw ik voldoende op mezelf om die plek in te nemen? Heb ik voldoende capaciteiten om die plek in te nemen?
  2. Het is belangrijk dat we onszelf kunnen zien als onderdeel van een groter systeem. Dat we onszelf kunnen plaatsen in de ordening van het systeem. Zit ik hier met mijn functie op de juiste plek? Hoor ik erbij en ben ik onderdeel van dit systeem?
  3. Het is belangrijk dat we goed in onze energie blijven. Is de balans goed? Wat ik geef, komt dat ook terug? Word ik voldoende beloond voor wat ik doe? Heb ik voldoende uitdaging om energiek te blijven of trekt het mij leeg?

In de praktijk blijkt nog wel eens dat het niet stroomt bij deze drie wetmatigheden. In hoeverre kan iemand dat zelf zien, in hoeverre zit het in de onderstroom, en in hoeverre is iemand bereid om daar naar te kijken?

Wij vinden het vaak moeilijk als we met een afdeling werken binnen de organisatie waar wij de onderstroom wel zien en naar boven halen, maar waar het afdelingshoofd hierin tegenwerkt. Het dus niet wil of kan zien.

“Als we niet systemisch denken, zijn we geneigd om te overtuigen. Vanuit het systemisch perspectief vragen we ons af: ‘Wat heb jij hierbij te winnen of te verliezen?’”

Dit alles is vaak onbewust. Vandaar dat het moeilijk kan zijn om de onderstroom naar boven te halen. En als de onderstroom dan boven komt, mag deze dan ook gezien worden?

Vandaar dat het zo belangrijk is dat leidinggevenden zich bewust zijn van het systemisch denken.


Waarom Systemisch Leiderschap?

Systemisch leiderschap helpt je om op een andere manier contact te maken met wat er werkelijk ‘aan de orde’ is in organisaties. Om meer grip te krijgen op groepsprocessen die moeilijk meetbaar zijn, maar in de praktijk veel impact hebben. En om als leider beter je eigen plek in te nemen en je rol voor de organisatie te vervullen.

“Systemisch leiderschap geeft je grip op processen die moeilijk meetbaar zijn, maar een grote impact hebben.”

In onze tweedaagse training Ontwikkel Jouw Natuurlijk Leiderschap komt systemisch leiderschap zeker aan de orde. Het systemisch denken zit in alles verweven. Wij durven wel te zeggen: “We kunnen niet niet systemisch kijken en denken.”

Wil je meer weten over deze training? Bezoek dan deze pagina voor meer informatie en om te ontdekken hoe het jouw leiderschap kan versterken.

OVER ONS

Wij zijn Isabella en Angelique, gepassioneerd en toegewijd aan het ontwikkelen van sterke, veerkrachtige teams door middel van systemische teamcoaching. Met jarenlange ervaring en een diepgaand begrip van teamdynamieken, streven wij ernaar om transformatieve veranderingen binnen organisaties te bewerkstelligen. Onze aanpak is gebaseerd op het creëren van duurzame groei en het bevorderen van een positieve werkcultuur, waarbij elk teamlid zich gewaardeerd en begrepen voelt. Ontdek meer over onze missie, visie, en de impact van ons werk op Inzicht naar Evenwicht. 

De Onontdekte Waarde van Proactieve Teamcoaching

De Onontdekte Waarde van Proactieve Teamcoaching

Proactieve teamcoaching.

Stel je voor; een team dat zo naadloos samenwerkt dat elke taak met gemak en plezier wordt volbracht. Waar communicatie stroomt als een heldere beek en waar conflicten zeldzaam zijn, en als ze er zijn, constructief en snel worden opgelost. Klinkt als een utopie? Misschien. Maar het is een ideaal waar proactieve teamcoaching ons dichterbij kan brengen.

Vaak wachten we tot de wolken donkerder worden en de eerste druppels vallen voordat we erkennen dat we misschien een paraplu nodig hebben. Zo ook in teams: we wachten tot de prestaties dalen, het moraal zakt, of de spanningen oplopen voordat we hulp zoeken. “Ik dacht niet dat we het zo slecht deden,” is een zin die we vaak horen van teams die pas laat in het proces van teamontwikkeling coaching overwegen.

Maar wat als we die mindset konden veranderen?

Wat als teamcoaching niet gezien wordt als het pleister op de wonde, maar als de vitamines die het lichaam sterker maken? Dit idee staat centraal in onze aanpak van systemische teamcoaching. Het gaat niet om het repareren, maar om het bouwen aan de fundamenten van vertrouwen, communicatie, en samenwerking voordat de storm losbreekt.

Bij het koffieapparaat of tijdens de lunch delen teamleden hun dromen, uitdagingen en successen. Deze momenten zijn goud waard, maar vaak blijft het bij oppervlakkig contact. Een teambuildingsuitje of een etentje kan een fijne avond opleveren, maar de vraag blijft: hoe goed kennen we elkaar echt als we terugkeren naar de werkvloer?

Hier komt systemische teamcoaching om de hoek kijken.

Het biedt een diepgaand inzicht in de individuele drijfveren en de dynamiek binnen het team. Het helpt bij het ontdekken van onbenutte potentie en het bouwen aan een sterke, veerkrachtige basis waarop teams kunnen floreren, zelfs in uitdagende tijden.

Laten we de mythe ontkrachten dat teams pas hulp zoeken als de problemen onoverkomelijk lijken. Laten we in plaats daarvan erkennen dat elk team, ongeacht het huidige succesniveau, kan profiteren van de inzichten en groei die proactieve coaching biedt.

Daarom nodigen wij jou, de HR-managers, de organisatieleiders, en de teamleden zelf, uit om de stap te zetten naar een nieuwe manier van teamontwikkeling. Een manier die niet wacht op tegenslag, maar voortbouwt op wat al werkt. Een manier die ziet dat elk team, nieuw of gevestigd, de mogelijkheid heeft om te groeien, te innoveren, en te excelleren.

Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen jouw team kunnen voorbereiden op niet alleen het weerstaan van stormen, maar het navigeren ervan met vertrouwen, kracht, en een glimlach.

OVER ONS

Wij zijn Isabella en Angelique, gepassioneerd en toegewijd aan het ontwikkelen van sterke, veerkrachtige teams door middel van systemische teamcoaching. Met jarenlange ervaring en een diepgaand begrip van teamdynamieken, streven wij ernaar om transformatieve veranderingen binnen organisaties te bewerkstelligen. Onze aanpak is gebaseerd op het creëren van duurzame groei en het bevorderen van een positieve werkcultuur, waarbij elk teamlid zich gewaardeerd en begrepen voelt. Ontdek meer over onze missie, visie, en de impact van ons werk op Inzicht naar Evenwicht. 

 

De essentie van systemische teamcoaching

De essentie van systemische teamcoaching

Systemische teamcoaching: de kunst van het verenigen van diversiteit voor een gemeenschappelijk doel.

In een wereld waar teams bestaan uit een diversiteit aan mensen, elk met unieke verwachtingen en behoeften, rijst de vraag: hoe smeden we een hecht team? Hoe zorgen we voor een naadloze samenwerking en behouden we gezamenlijk de focus op ons doel? Is er een overkoepelend doel dat ons verbindt, en delen we dezelfde visie?

De kracht van het collectief in teamontwikkeling

Binnen de dynamiek van een team, waar collega’s met elk hun kwaliteiten samenkomen, is het gebruikelijk de focus te leggen op het individu. We neigen ernaar het persoonlijk op te vatten en te benaderen. Echter, in een goed functionerend team gaat het niet louter om het individu, maar om het grotere geheel. Het gaat om de interacties tussen teamleden, de synergie die daaruit voortvloeit, en hoe ieders unieke inbreng het team versterkt en het gemeenschappelijke doel dichterbij brengt.

Overwinnen van stagnatie met systemisch coachen

De uitdaging ligt in het erkennen dat het niet alleen om jouw individuele capaciteiten gaat, maar vooral om het effect ervan op het team. Het gaat om hoe jouw bijdrage het team versterkt, hoe het de samenwerking bevordert en het team helpt zijn doelstellingen te realiseren.

Wanneer samenwerking stagneert, patronen zich hardnekkig herhalen of verandering op weerstand stuit, ligt de oorzaak vaak niet bij de individuen, maar in het systeem van het team zelf. Systemisch coachen richt zich op het identificeren en doorbreken van deze belemmerende patronen, met een focus op de relatiedynamiek binnen het team.

Kernprincipes van systemische teamcoaching

De principes van systemisch werken vormen hierbij de leidraad:

  • Ordening: de structuur van posities die individuen innemen binnen het team, zowel in verticale als horizontale zin. In de verticale ordening staat de manager boven de teamleden, zoals in een organigram. Over de horizontale ordening hebben de teamleden vaak een verschillende beleving. Zo kunnen de ‘oudgedienden’ zich op basis van hun ervaring boven de ‘nieuwen’ plaatsen, terwijl de ‘nieuwen’ de ‘oudgedienden’ wellicht een blok aan het been vinden voor de vooruitgang.
  • Erbij horen: het inclusief omgaan met alle teamleden en gebeurtenissen, waarbij het van belang is niemand uit te sluiten. Het thema erbij horen gaat over wie worden ingesloten of juist worden uitgesloten. Dit raakt bijvoorbeeld aan de dynamiek in en om de subgroepen. Het is ook interessant om te onderzoeken wat de verschillende subgroepen insluiten of uitsluiten. Dit kan bijvoorbeeld de vernieuwing zijn of een belangrijke kernwaarde.
  • Balans in geven en nemen: het streven naar een evenwichtige verdeling van verantwoordelijkheden en taken binnen het team. Dit thema benadrukt het belang van een rechtvaardige uitwisseling, waarbij zowel de bijdragen als de beloningen in balans zijn. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat in een team disbalans ontstaat in verantwoordelijkheden, waarbij ‘oudgedienden’ de zwaardere taken op zich nemen en ‘nieuwkomers’ beperkt blijven tot uitvoerende rollen. Dit kan leiden tot frustraties: oudgedienden voelen zich overbelast, terwijl nieuwkomers onvoldoende kansen krijgen om zich te bewijzen. Een evenwichtige taakverdeling is cruciaal voor het welzijn en de waardering van alle teamleden.

Het ontsluiten van team potentieel door systemische inzichten

Wanneer deze principes vrij kunnen stromen binnen een team, wordt er op alle niveaus een optimale flow ervaren. Verstoringen in deze principes kunnen echter leiden tot stagnatie en uiteindelijk tot de uitputting van het teamsysteem.

Achter de complexiteit van teamdynamieken schuilt vaak een eenvoudige waarheid. De uitdaging ligt in het navigeren tussen de zichtbare bovenstroom van dagelijkse interacties en de onderstroom van ongrijpbare, maar voelbare, factoren die de samenwerking beïnvloeden.

De unieke waarde van systemische teamcoaching in teamontwikkeling

Is systemische teamcoaching wezenlijk anders dan reguliere teamcoaching? Wij zijn van mening dat effectieve teamcoaching onlosmakelijk verbonden is met een systemische blik. Zonder deze diepgaande benadering blijft de ware kracht van het team onbenut. Door systemisch te werk te gaan, ontgrendelen we het volledige potentieel van het team, waarbij de som echt meer is dan de optelsom van de individuele delen.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meer ontdekken over hoe systemische teamcoaching jouw team kan transformeren? Wij nodigen je uit om dieper in deze boeiende materie te duiken. Bezoek onze pagina over systemische teamcoaching voor uitgebreide informatie en hoe je contact met ons kunt opnemen. Samen kunnen we de dynamiek van jouw team naar een hoger niveau tillen. Ontdek hier meer over onze Systemische teamcoaching

Over Ons

Wij zijn Isabella en Angelique, gepassioneerd en toegewijd aan het ontwikkelen van sterke, veerkrachtige teams door middel van systemische teamcoaching. Met jarenlange ervaring en een diepgaand begrip van teamdynamieken, streven wij ernaar om transformatieve veranderingen binnen organisaties te bewerkstelligen. Onze aanpak is gebaseerd op het creëren van duurzame groei en het bevorderen van een positieve werkcultuur, waarbij elk teamlid zich gewaardeerd en begrepen voelt. Ontdek meer over onze missie, visie, en de impact van ons werk op Inzicht naar Evenwicht. 

Balanceren na een Scheiding: Voor Werk & Welzijn

Balanceren na een Scheiding: Voor Werk & Welzijn

Een scheiding rukt aan de fundamenten van wat ooit zeker leek, zowel voor de direct betrokkenen als voor iedereen eromheen. Het is verdrietig, complex en ja, soms ook behoorlijk lastig voor werkgevers. Maar, hoe sta je als werkgever je werknemer bij in zo’n turbulente tijd? Laten we daar samen induiken, met behoud van de persoonlijke noot en eigenheid die deze situatie verdient.

Het Diepe Verdriet van Uiteengaan

Het moment dat twee mensen inzien dat hun wegen scheiden, is rauw en intens. Niet langer samen oud worden, niet meer je leven delen met die ene persoon met wie je dit ooit voor ogen had. Dit ‘life event’ is een emotionele achtbaan, een rouwproces dat alles op zijn kop zet, vooral als er kinderen in het spel zijn. Het verdriet van het uit elkaar gaan, de impact op de kinderen, de worsteling met het vinden van nieuw geluk en vertrouwen; het is een wirwar van emoties.

De Uitdaging voor de Omgeving

De omgeving worstelt vaak met hoe te reageren. Goedbedoelde adviezen kunnen soms averechts werken. Het is een spagaat tussen steun bieden en niet verstrikt raken in het conflict. Voor jou als werkgever is hier ook een rol weggelegd. Hoe navigeer je deze delicate situatie zonder partij te kiezen of de situatie te versimpelen?

De Last voor de Werkgever: Cijfers Spreken

Een scheiding raakt niet alleen het hart maar ook de portemonnee, en ja, dat geldt ook voor jou als werkgever. Het is meer dan alleen een persoonlijk drama; het heeft een tastbare impact op je bedrijf. Onderzoek van CBS en TNO legt een ontnuchterende realiteit bloot: gescheiden werknemers verzuimen gemiddeld 45% meer dan hun niet-gescheiden collega’s. Dit vertaalt zich in directe extra kosten voor het Nederlandse bedrijfsleven van zo’n €164 miljoen per jaar. Alsof dat nog niet genoeg is, ligt het percentage burn-outs onder gescheiden werknemers 4,6% hoger.

Deze cijfers zijn niet zomaar getallen; ze zijn een wake-up call. Ze benadrukken de noodzaak om proactief te handelen, niet alleen voor het welzijn van je werknemer maar ook voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Door ondersteuning te bieden aan een werknemer die door een scheiding gaat, pak je niet alleen een persoonlijk probleem aan, maar werk je ook aan een sterker, veerkrachtiger team.

Jouw Rol als Werkgever

In deze context is jouw rol als werkgever cruciaal. Het bieden van een luisterend oor, het begrijpen van de situatie, en het actief aanbieden van ondersteuning zoals coaching, kunnen een wereld van verschil maken. Dit gaat niet alleen over het tonen van empathie; het is ook een strategische investering in de stabiliteit van je onderneming en het welzijn van je werknemers.

Sta je open voor een gesprek met je werknemer over mogelijke ondersteuning? Of ben je zelf die werknemer en voel je de impact van een scheiding op je professionele leven? Maak het bespreekbaar en ontdek samen de mogelijkheden voor een coachtraject. Preventieve actie kan de effectiviteit op lange termijn alleen maar ten goede komen.

Ontdek hoe wij ondersteuning kunnen bieden tijdens deze moeilijke tijden op onze website, Inzicht naar Evenwicht. Samen vinden we een weg naar balans en herstel, met oog voor zowel de persoonlijke als professionele uitdagingen van een scheiding.

 

Ik ben Isabella van den Brink,

Kernwoorden die mijn persoonlijkheid typeren zijn;
Empathisch, direct, doortastend, stimulerend en resultaat gericht.

Bij mij is het glas eerder half vol dan halfleeg, dit geef aan hoe ik tegen situaties en mensen aankijk. Natuurlijk is mijn glas ook wel eens halfleeg geweest en misschien wel meer dan de helft, zodat ik de bodem al kon zien.

Ik heb geleerd om de omstandigheden waarin we verkeren aan te kijken en daar doorheen te gaan zonder een omweg te nemen of de situatie te vermijden. Soms moeten we ergens doorheen in plaats van er omheen en juist in deze situaties en in dit proces ontdek je jouw kracht en hierin wil ik je graag bijstaan om je eigen kracht terug te vinden. Maak je graag verder kennis met mij? Lees dan hier verder. 

Wie zich niet ergert maar verwondert wordt geen tachtig maar honderd!

Wie zich niet ergert maar verwondert wordt geen tachtig maar honderd!

Deze spreuk plukte ik ooit uit zo’n gratis kaartenbak. Destijds was ik salesmanager en in mijn drukke sales baan ergerde ik mij nogal eens. Jaren stond hij dan ook op mijn bureau te prijken!

Mij hielp deze spreuk op mijn bureau in tijden dat ik weer eens geërgerd was op iets of iemand, en dat was dus vaak. 😉 Even terug naar de realiteit, naar de verbinding, naar de verbazing. Vanuit verwondering kan ik een open gedachten houden. Vanuit verwondering kan ik vragen blijven stellen en mij voorhouden dat de ander vast een hele goede reden heeft om iets te doen of te laten.

Vanuit ergernis lukt dit niet. Zoals de Dikke van Dale zegt; tot ontstemming prikkelen. Wanneer ik ontstemd ben, en jij waarschijnlijk ook, zijn we niet meer goed in staat om in verbinding te blijven. We gaan dan over op oordelen, op het maken van onze eigen verhalen en onze vragen klinken als verwijten in plaats van oprechte interesse.

Het gaf mij ook inzicht in mijn aandeel in het geheel. Want ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n geërgerd type. Maar in die tijd wel. Steeds vaker. Ik had het te druk, ik raakte steeds meer mijn eigen balans kwijt en daarmee kwam het geërgerde, boze deel in mijzelf steeds vaker naar voren.

De invloed van onze mind

Deze spreuk geeft mooi weer hoeveel invloed onze mind heeft. Situaties kunnen we immers niet altijd kiezen wel hoe we er zelf mee om willen gaan.

En hoewel mijn balans inmiddels goed op orde is herhaal ik deze spreuk zo nu en dan nog wel eens. We komen onszelf immers altijd nog wel eens tegen halverwege of op de bodem van onze valkuil. 😊

De tijd waar ik hier over spreek is wel de bron geweest van mijn verdere ontwikkeling als coach. Naast mijzelf zag ik steeds vaker mensen om mij heen die de balans in hun drukke leven verloren. Ze raakte de regie kwijt en kwamen daarmee op standje “overleven”. Het harde werken, het doorzetten, het even een tandje erbij is tijdelijk best een goede optie maar niet voor de lange termijn.

Wat mij opviel in al deze gevallen was dat de meeste van hen best goed nadachten over gezond eten en bewegen. Dat werd nog wel in hun dagelijkse drukte ingebouwd. Wat ze alleen vergaten, inclusief ikzelf een lange tijd, was tijd voor hun mentale gezondheid.

Daar kwam mijn hart te liggen.

Mensen inzicht geven dat een gezond, evenwichtig leven bestaat uit een drie-eenheid tussen gezond eten, bewegen en een goede mentale gezondheid. En dit laatste kun je inpassen in je leven zoals dat voor jou het beste werkt. Net als bij bewegen hoef je niet direct 3x per weer met een personal trainer de sportschool onveilig te maken. Wellicht past voor jou een eind wandelen en de trap nemen beter in je leven.

Zo ook bij een goede mentale gezondheid. De één zal hiervoor graag een 1 op 1 coachtraject aangaan, de ander wellicht liever een wekelijkse yogales en weer een ander wil liever zo nu en dan naar een workshop of training gaan. Alles is goed als je maar niet vergeet dat het zorgen voor je mind nét zo belangrijk is als zorgen voor je lichaam.

Mocht je eens wat inspiratie op willen doen wat de mogelijkheden zijn voor een goede mentale gezondheid. Kijk dan eens rond op mijn website: https://www.inzichtnaarevenwicht.nl. Je mag ook altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen om samen te kijken wat jou zou kunnen helpen.

 Over mij:

Ik ben Angelique Schetters en je zult mij meestal zien met een lach. Ik hou van het leven en van mensen. Daarnaast ben ik met kleine dingen tevreden en daardoor is er dus ook eigenlijk altijd wel een reden voor een lach.

Is bij mij het leven dan enkel fantastisch? Nee, absoluut niet. Het leven heeft mij écht wel citroenen gegeven. Ik heb geleerd om ruimte te maken voor alle gevoelens die er waren in deze moeilijke tijden. Hierdoor kan ik het ten volle accepteren, mag verdriet en pijn er zijn en kost het geen energie om deze angstvallig weg te drukken. En zo lukt het om vooral te zien wat er wel is in plaats van wat er niet is.

Ik hou van mensen en ben oprecht in hen geïnteresseerd. Ieder mens kan, om welke reden dan ook, uit evenwicht raken. Dan is het zaak weer balans te vinden en je (terug) krachtig te gaan voelen. Daar draag ik graag aan bij door de ander écht te zien en niet te ontzien. Ik geloof niet in zachte heelmeesters. Wel in zorgzame, kundige en daadkrachtige heelmeester die je helpen inzicht te krijgen in je eigen gedachten en gedrag. Door juist ‘die vragen’ te stellen die jijzelf liever over slaat.

Ieder traject, zowel individueel als in teamverband, is uniek. Hierdoor werk ik niet met een vast concept maar pas toe wat voor jou het beste is. Met mijn ruime ervaring en opleidingen heb ik voldoende tools om hierbij in te kunnen zetten. Tijdens mijn coaching ga ik graag de natuur met je in. Letterlijk in beweging komen naast elkaar in plaats van stilzitten tegenover elkaar.

Naast individuele of teamtrajecten heb ik een divers aanbod in workshops en online training. Mocht je geïnteresseerd zijn neem dan gerust eens een kijkje op mijn website https://inzichtnaarevenwicht.nl/

Spierballen trainen met je hersenen!

Spierballen trainen met je hersenen!

Het beste uit jezelf halen. Weerbaar en veerkrachtig zijn. Zelfvertrouwen hebben en eigen keuzes maken. Je niet gek laten maken door de mening van anderen. Duidelijke grenzen kunnen stellen. Op je gevoel durven vertrouwen. In de juiste flow zitten. Energetisch alles op orde hebben. Nee durven zeggen en voor je mening uitkomen. Leider zijn over jouw eigen leven……………..

Serieus!!!

Als je de tijdschriften en social media moet geloven, is dit wat je nodig hebt om een gelukkig leven te kunnen leiden. Dit horen wij ‘gewoon te kunnen’. Tenminste, daar lijkt het op want in mijn schooltijd zaten deze vaardigheden niet in mijn lespakket, bij jou wel? Hoe moet je jezelf al deze vaardigheden dan eigen maken? En als je het niet kunt ben je dan mislukt?

Niets is minder waar!

Jij bent geen lozer als je deze vaardigheden niet bezit. Je zou een superman of woman zijn wanneer je het wel had. Het meest waarschijnlijk is dat jij in jouw leven gewoon proefondervindelijk gaat ervaren welke van deze vaardigheden jij nodig hebt. Je zult dan merken dat je sommige als ‘vanzelf’ bezit en dat andere vaardigheden je lastiger afgaan maar wel handig zijn. Dan is het tijd om deze te gaan ontwikkelen.

Ik vergelijk het ontwikkelen van deze vaardigheden graag met sport. We kunnen allemaal bewegen. Ieder van ons op zijn eigen manier maar we kunnen bewegen. Dat betekent alleen niet dat we daarmee allemaal automatisch over de juiste spierballen, kracht en uithoudingsvermogen beschikken voor het doel wat we hebben.

Gewichtheffen wanneer de marathon je doel is. 

Wanneer ik 5 kilometer wil kunnen wandelen zal daar minder uithoudingsvermogen voor nodig zijn dan wanneer ik een marathon wil lopen. En wanneer ik die marathon wil lopen heeft het niet zoveel zin om enorme spierballen te kweken. Zo ook met je mentale gezondheid, we hebben niet allemaal dezelfde doelen en obstakels. Wellicht gedij jij helemaal wel niet goed in ‘een flow’. Heb jij spanning en uitdaging nodig. Wat heeft het dan voor zin om jezelf te leren hoe je energetisch in balans komt? Dat is als gewichtheffen wanneer de marathon je doel is.

Dus je doel in kaart brengen is belangrijk. Dan kun je een trainer vragen om je verder te helpen. Samen kijk je dan wat je nodig hebt, waar je al over beschikt en wat je nog kunt verbeteren zodat jij je doel beter kunt bereiken. En dan begint de training. Je trainer motiveert je, moedigt je aan om nog nét dat beetje extra te doen, hij laat je in de spiegel kijken en daagt je uit wanneer je jij er eigenlijk liever mee wil stoppen.

Jij moet het zelf doen en het kost je bloed, zweet en tranen. Je hebt niet als vanzelf het uithoudingsvermogen voor een marathon, je hebt niet als vanzelf de spieren en kracht om een 100kg weg te drukken. Daar moet je voor aan het werk. Niet 1x maar meerdere keren en voor een langere tijd.

Voor onze mentale kracht, fitheid en uithoudingsvermogen werkt dit exact hetzelfde.

Je bent niet als vanzelf in staat om je verlegenheid aan de kant te zetten. Je kunt niet ineens vandaag voor jezelf opkomen als je dit je hele leven nog niet gedaan hebt. Je kunt niet als vanzelf overeind blijven als je in een levensstorm terecht komt. Je bent niet als vanzelf de leider van jouw eigen leven laat staan dat je als vanzelf de leider van jouw team of organisatie kunt zijn. Ook hier zul je tijd en energie in moeten steken. Iedere dag opnieuw voor een langere tijd achter elkaar.

Wil je dit goed doen dan ga je hiervoor naar een mentale sportschool. Een professional coach kan je dan helpen met het bereiken van jouw doel. Meekijken naar welke vaardigheden je al hebt en welke je nog zou kunnen ontwikkelen om je doel te bereiken. Deze zal je aanmoedigen om dat stapje extra te zetten, je de spiegel voor houden en je een schop onder je kont geven als jij de handdoek in de ring wil gooien.

Je mentale fitheid is dus net zo trainbaar als je lichamelijke fitheid. Je bent niet vanzelf die mentale marathonloper of die mentale hoogspringer maar je kunt het wel leren en beter worden door, met een goede coach, te trainen. En dit kun je doen door een training te volgen of, nog effectiever, met een 1 op 1 trainingstraject met je coach. Ben je voldoende fit zorg dan dat je je fitheid op peil houdt met zo af en toe eens een opfris sessie. Stel je doel en kies dát wat bij jouw doel past.

Mocht je nu geïnspireerd zijn en op zoek gaan naar een mentale sportschool kijk dan goed of sportschool en de coach passen bij jouw persoon en jouw doel. Je gaat immers ook niet naar een voetbaltrainer als je wil leren tennissen. 😉

‘Inzicht naar Evenwicht’ is zo’n mentale sportschool en heeft diverse programma’s voor mentale groei en persoonlijk leiderschap. Maar wees gewaarschuwd, je kiest een sportschool voor mentale krachtpatsers die verantwoordelijkheid durven nemen voor hun doelen. Toch nieuwsgierig? Kijk dan hier: https://inzichtnaarevenwicht.nl/

Wat voor professional coach is Angelique?

Een coach die je meestal zult zien met een lach. Ik hou van het leven en van mensen. Daarnaast ben ik met kleine dingen tevreden en daardoor is er dus ook eigenlijk altijd wel een reden voor een lach.

Is bij mij het leven dan enkel fantastisch? Nee, absoluut niet. Het leven heeft mij écht wel citroenen gegeven. Ik heb geleerd om ruimte te maken voor alle gevoelens die er waren in deze moeilijke tijden. Hierdoor kan ik het ten volle accepteren, mag verdriet en pijn er zijn en kost het geen energie om deze angstvallig weg te drukken. En zo lukt het om vooral te zien wat er wel is in plaats van wat er niet is.

Ik hou van mensen en ben oprecht in hen geïnteresseerd. Ieder mens kan, om welke reden dan ook, uit evenwicht raken. Dan is het zaak weer balans te vinden en je (terug) krachtig te gaan voelen. Daar draag ik graag aan bij door de ander écht te zien en niet te ontzien. Ik geloof niet in zachte heelmeesters. Wel in zorgzame, kundige en daadkrachtige heelmeester die je helpen inzicht te krijgen in je eigen gedachten en gedrag. Door juist ‘die vragen’ te stellen die jijzelf liever over slaat.

Wanneer je niet bereid bent te investeren in jezelf; in tijd, geld en energie. Je niet écht wil veranderen. Wanneer je niet graag in de spiegel kijkt en verantwoording neemt voor wat je ziet. Je glas meestal halfleeg is. Dan ben ik helaas niet de juiste coach voor jou.

Denk je dat ‘Inzicht naar Evenwicht wel jouw mentale sportschool is en dat ik wél de geschikte coach ben voor jou. Check dit dan gerust in een gratis kennismakingsgesprek. Daarin kun je al je vragen aan mij stellen en kun jij kijken of mijn aanbod echt bij jou past. https://inzichtnaarevenwicht.nl/afspraak-maken/

Van droom naar werkelijkheid.

Van droom naar werkelijkheid.

Na de benauwde tijd van de intelligente Lock down krijgen we weer wat meer bewegingsruimte. Wordt het weer wat losser. We mogen weer een terrasje pakken, een klein feestje geven en weer sporten met elkaar. Dat is prettig want wij mensen zijn sociale wezens en hebben contact met elkaar net zo hard nodig als frisse lucht en voedsel.

Ook thuis gaat alles weer een beetje zijn normale ritme vinden. Onze jongste gaat bijna weer hele dagen naar school en de oudste een paar keer per week. Manlief heeft een zorgberoep en is dus blijven werken al die tijd. Voor mij betekent dit dat ik het huis weer meer voor mijzelf alleen ga krijgen. Dat ik geconcentreerd aan mijn werk kan en niet meer alle gezinsleden tot stilte moet manen als er een coachgesprek of telefoontje plaats vindt. Ja, hier kijk ik wel echt naar uit.

Vertragen

Toch zijn er ook dingen die ik erg prettig vond aan de Lock down periode. Het had iets gezelligs en intiems om de kinderen zo om mij heen te hebben zonder dat het vakantie was. In een vakantie ‘lummelen’ we wat aan maar nu moest ieder gewoon zijn ding doen. Ik kreeg ineens een betere inkijk in hun schoolwerk en hoe zij daar, ieder met hun eigen karakter, op reageren.

Ook de vertraging die optrad vond ik prettig. Het was ineens heel logisch dat het boodschappen doen veel langer duurde en dat je gewoon rustig moest wachten in een lange rij. De weekenden waren ineens zonder sociale afspraken en er was ineens mega veel niet ingevulde tijd. Deze werd creatief ingevuld met lange wandelingen samen of alleen. Uitgebreid koken en eten met het gezin. Spelletjes doen en boeken lezen. Rust, enorm veel rust en terug naar de basis.

En ik weet niet hoe dat bij jou voelde maar ik heb mij in het begin wel even gevoeld zoals een hamstertje zich voelt als zijn looprad ineens tot stilstand wordt gebracht. Je tuimelt onderste boven, rolt uit het rad en blijft even stilliggen ….. om vervolgens een paar keer met je kopje te schudden, op te staan en een andere bezigheid te vinden.

Terug naar hoe het was.

En toen bleek dat die nieuwe bezigheid eigenlijk veel toffer was dan dat suffe looprad. Dat blindelings voortrennen met oogkleppen op en nauwelijks iets ten volle waarnemen van je omgeving. Dus hoe blij ik nu ook ben dat het weer wat vrijer wordt, ik wil ook niet helemaal terug naar hoe het was. Hierin ben ik niet alleen weet ik. Ik hoor om mij heen meer mensen zeggen dat zij graag de positieve dingen die ze hebben ervaren vast willen houden. Meer thuiswerken bijvoorbeeld waardoor de reistijd besteed kan worden aan sporten of het koken van een goede maaltijd. Minder volle weekendagenda’s zodat er tijd blijft om in te vullen voor jezelf of je gezin. Ieder heeft zo zijn eigen positieve ervaringen opgedaan die je graag wil vasthouden.

Heb jij er al bij stil gestaan wat je graag vast zou willen houden uit deze tijd? En heb je dan ook een plan gemaakt hoe je dit gaat realiseren?

Want een droom zonder plan is slechts een wens.

Als dat looprad weer gaat draaien en jij springt er in zonder een plan hoe je langzamer loopt, of hoe je hem af en toe stil gaat zetten, dan is de kans groot dat je binnen de kortste keren weer doet wat je altijd deed. Dan heeft deze vervelende tijd je niets positiefs opgeleverd.

Van droom naar werkelijkheid.

Dus ga eens rustig zitten. Pak een stuk papier en begin te schrijven. Schrijf alles op wat je positief vond in de afgelopen tijd, waar je van genoten hebt, waar jouw leven leuker van werd. Schrijf alles op van het kleinste detail tot de grote dingen. Wanneer je dit gedaan hebt ga alle dingen die je opgeschreven hebt dan eens rangschikken. Zet de dingen die je de meeste energie gaven helemaal bovenaan en werk zo naar beneden. En ga nu eens kijken wat je van deze lijst écht graag wil blijven doen, maak het niet te groot, kies de belangrijkste uit. En maak voor die punten een plan, met kleine stapjes, om deze positieve dingen vast te blijven houden.

Zo weet je wat jij graag wil en hoe je dit kunt realiseren. En laat je hierbij vooral niet tegenhouden door oude overtuigingen. Deze zijn lastig en maken dat jij je eigen plannen onderuithaalt met gedachten als; dat kan toch niet, dat vinden ze niet goed, dat wordt te druk, etc. Laat je niet misleiden, houdt vast aan jouw droom en maak hem werkelijkheid.

Wil je deze droom nu eens écht goed omzetten in een blijvend plan? Dan is mijn nieuw ontwikkelde workshop ‘van Droom naar Werkelijkheid’ iets voor jou. Met een kleine groep gelijkgestemde gaan we de natuur in. Aan de hand van oefeningen ga jij van jouw droom een plan maken. Jij gaat kijken naar de overtuigingen die jou tegenhouden en deze ombuigen naar positieve overtuigingen die jou vooruit gaan brengen. Wanneer je aan het eind van de middag het bos uitloopt heb je een werkelijkheid voor de toekomst in handen.  Meer weten? Kijk hier: https://inzichtnaarevenwicht.nl/programma/workshops/terug-naar-je-eigen-natuur/

Heb jij de wens om op een andere manier meer tijd te besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Kijk dan zeker eens op mijn website. Je vindt daar een divers aanbod van een online training, 1 op 1 coaching en diverse interessante workshops in de natuur, in een kleine groep zodat we de 1,5 meter afstand kunnen respecteren. Je vindt ze hier: https://inzichtnaarevenwicht.nl/programma/

 

 

Ik ben er klaar mee!

Ik ben er klaar mee!

Dit hoor ik de laatste week zo vaak om mij heen. “Klaar met die hele Corona-shit!” Herken jij dat ook? Ben jij er ook zo klaar mee en wil je ook liever vandaag dan morgen terug naar hoe het was? Deels begrijp ik dat wel. Zelf heb ik ook echt wel dingen die ik mis of die ik schrijnend vind voor anderen. Maar ik ben nog nergens ‘klaar mee’. Steeds als ik mensen dit hoor zeggen denk ik ook; waar ben je nu precies klaar mee dan? Want ‘Corona-shit’ is een vrij ruim begrip. Wij mensen doen dat wel vaker, praten in algemeenheden. Het een beetje vaag houden, dat is ook lekker veilig. Dan hoef je niet écht uit te leggen waar het nu om gaat. Je kunt ‘de schuld’ ook nog wat bij een ander leggen in plaats van te gaan zoeken bij jezelf. Na die eerste kreet ‘ik ben er klaar mee’ komt vaak nog veel meer geklaag en gemopper. Klaar met dat gedoe in de supermarkt, heb je die roosters van school gezien? Niet te doen, die vakantie kunnen we wel op onze buik schrijven, ik moet toch écht naar de kapper, etc. Dit geeft al wat meer informatie maar nog altijd hoor ik niet wat er nu écht aan de hand is. Het gaat nog altijd om externe dingen. Terwijl ergens ‘klaar’ mee zijn, gaat over iets in jou zelf. Er is blijkbaar een gevoel wat je niet langer wil voelen. Waar je vanaf wil. Je probeert dit nu, tevergeefs, af te reageren op alles wat nog niet kan en mag. Maar daar heb jij nauwelijks invloed op tenzij je buiten de veilige lijntjes gaat kleuren. En daarnaast raak je hierdoor alleen maar meer gefrustreerd en chagrijnig. Niet leuk voor jezelf en zeker niet voor je omgeving. 😉

Ons brein in de weerstand.

Wanneer je op onderzoek zou gaan naar het gevoel waar je vanaf wil, kom je wellicht tot oplossingen bij jezelf. Oplossingen die helemaal los staan van alle Corona-shit. Maar dat kan wel confronterend zijn en soms zelfs een beetje pijn doen. En dat zou zomaar eens de reden kunnen zijn dat je zo gigantisch graag terug wil naar ‘hoe het was’. Dat is namelijk een hele normale reactie bij verandering. Ons (oer)brein, houdt niet van veranderingen, dat ziet hij als potentieel gevaar. En daar wil hij van weg. Ons brein is daarin zo sterk geconditioneerd dat hij liever bij een slechte, vertrouwde situatie blijft dan te veranderen naar een betere, onbekende situatie. Dat maakt waarom veranderen van gedrag zo ontzettend lastig is. Zelfs als we het heel graag willen, zoals afvallen of sporten, is veranderen ontzettend moeilijk. Dat heb je vast al wel eens ervaren. En laten we eerlijk zijn, de meeste van ons vroegen niet om de veranderingen waar we nu inzitten. Dus dat wekt nóg meer innerlijke weerstand op. Want erom gevraagd of niet, door alle maatregelen komen veel persoonlijke dingen wel ineens onder een vergrootglas te liggen. Waar je eerst nog de ruimte had om afleiding te zoeken in werk, consumeren of entertainment viel dat ineens weg. En niet voor een week, want dat was nog wel te doen hé! Weet je het nog, dat was toen iedereen van die leuke dingen ging posten op social media wat ze thuis allemaal deden. Nee juist nu, nu daar al het nieuwe en leuke wel vanaf is kun je niet meer om dat vergrootglas heen. Word je écht teruggeworpen op jezelf.

U-turn of kadootje?

En wanneer jij bij het begin van deze blog volmondig beaamde inderdaad ook zo volledig klaar te zijn met de Corona-shit zou het zomaar kunnen dat je eigenlijk volledig klaar bent met dat vergrootglas. Dat je het helemaal niets vindt om jezelf onder de loep te nemen. Dat je liever gewoon een U-turn maakt en doorgaat met hoe het was. En weet je? Daar is niets mis mee. Je mag helemaal geen zin hebben in zelfinzicht of zelfontwikkeling. Je mag gewoon terugverlangen naar hoe het was. Het zal dan nog wel een tijdje lastig zijn voor je denk ik. Want luisterend naar de experts zijn we er nog niet. Je mag het ook aanpakken als een onverwachts kadootje. En wél gaan kijken wat er nu eigenlijk onder dat vergrootglas ligt. Jouw leven, en wat jij ervan maakt.

Een kans voor een geweldige tussentijdse evaluatie!

Hoe is het gesteld met jouw tevredenheid over jezelf? Doe je de dingen die je graag wil doen? Hoe is het gesteld met je gezondheid? Hoe voel jij je in je relatie? Brengt je werk je nog de nodige voldoening? Maak deze tussenstand eens op. Kijk eens naar wat goed gaat en wat je zeker zo wil houden. Onderzoek waar je energie van krijgt maar waar je te weinig tijd aan besteed. Voel waar het niet lekker zit, wat je ongelukkig of ontevreden maakt, en verander die dingen. Dan wordt de ‘corona-shit’ wellicht wel ‘jouw shit’ maar dat heeft zo zijn voordelen. Hier heb jij namelijk wél invloed op, deze kun je wél veranderen.

Life has nog remote, get up and change it yourself!

~ Mark. A. Cooper ~

Heb jij in deze corona tijd behoefte om over deze uitdagingen te praten met een professional zonder direct een heel coachtraject aan te gaan? Dat kan. Wanneer je in de zorg werkt kan dit zelfs geheel gratis via www.sterkinjewerk/extra-coaching. Voor alle anderen heb ik hiervoor, enkel tijdens de corona tijd, een speciaal aanbod gemaakt tegen een zeer aantrekkelijk tarief. Kijk daarvoor op: https://inzichtnaarevenwicht.nl/programma/mental-talk/

Het rafelende eindje van het jaar!

Het rafelende eindje van het jaar!

Kerst is weer voorbij en ik heb ervan genoten. Nu maken wij er geen mega festijn van. We zijn in klein gezelschap lekker samen met weinig verplichtingen. Echt een fijn feestje met wat meer glitters, lichtjes en lekker eten dan normaal. Maar na dat fijne kerstfeest komen er een paar van die rare dagen. De een is vrij, de ander werkt weer. Er moet weer gewassen, gestofzuigd en boodschappen gedaan. En toch zijn daar nog die lichtjes en die glitters terwijl het voelt als een normale dag van het jaar.

Verwarrend vind ik het altijd. Het voelt alsof ik gewoon door moet met ‘mijn ding’ maar ik voel ook dat ik even in een winterslaap wil. Even niets, gewoon op sloffen en huispak door het huis scharrelen voor een paar dagen. Dingen doen die ik spontaan bedenk.

Onderzoeken wat gevoelens je vertellen.

Deze tegenstrijdige gevoelens heb ik voor mijzelf onderzocht. Moet ik echt nog door met mijn ‘ding doen’? Of ben ik écht te moe nu en heb ik rust nodig? Ik kwam tot de conclusie dat beide gevoelens kloppen. Er moeten zakelijk gezien écht nog een paar dingen afgerond worden voor het einde van dit jaar maar zeker niet alles op het lijstje heeft hoge prioriteit. En ja, ik ben ook moe en voel dat ik wat bezinningstijd nodig heb om met een volle batterij 2020 in te vliegen.

Dus maakte ik een afspraak met mijzelf. Je mag doorwerken tot 27 december en dan gaat op werkgebied alles even offline. Of het werk nu wel of niet af is, dat maakt niet uit, na deze datum wordt er niets meer gedaan. Dan mag je tot 6 januari heerlijk bezinnen, in stilte zijn met jezelf, schilderen of iets leuks doen met man en kinderen.

Een keiharde afspraak met mijzelf dus. En dat is nodig voor mij. Anders blijft mijn kritische stemmetje maar tetteren dat ik dat en dat ook nog wel even kan doen. Met deze harde afspraak dwing ik mijzelf om focus te leggen en prioriteiten te stellen. Ik heb immers maar tot en met vandaag.

En het stilt ook het kritische stemmetje na vandaag. Door dit soort afspraken te maken met mijzelf is het stemmetje verdwenen. Er keert een soort rust voor terug van waaruit soms weer hele mooie nieuwe ideeën ontstaan. Daar hoef ik nog even niets mee, ik noteer ze enkel voor volgend jaar.

Wat er zou gebeuren als ik deze afspraak met mijzelf niet maak?

Dan zou ik heel onrustig worden. Want mijn kritische stem zou mij aan het werk willen hebben. Mijn gevoel zou tegenstribbelen en elke gelegenheid aanpakken om niets te doen. Mijn focus zou weg zijn waardoor ik én niet aan mijn taken toe kom én niet aan mijn ontspanning. Ik zou geïrriteerd en chagrijnig worden van mijzelf. En daar zou mijn omgeving ook last van krijgen. Voor niemand écht leuk dus en nog het minst voor mijzelf.

Plots zou het nieuwjaar zijn … weg time-out moment!

Om rust en evenwicht te ervaren is nu juist die time-out zo belangrijk. Stress op zich is niet slecht voor ons, sterker nog, vaak helpt het ons juist iets goed en snel af te krijgen of om juiste beslissingen te nemen. Wanneer je meer balans in je leven wil gaat het nu net om die time-out momenten.

En ik schrijf dit nu zo simpel op maar zo simpel is het zeker niet. Het kostte mij nogal wat jaren om hier een goede balans in te vinden. Om te durven kiezen voor wat ik nodig had in plaats van te doen wat ik dacht dat nodig was.

Balans vinden gaat over opkomen voor jezelf, zonder hierbij het gevoel te hebben dat je een ander kwetst. Het gaat over durven toegeven aan jezelf wat je nodig hebt en durven zeggen wat je wil. Je eigen pad volgen zonder schuldgevoel of angst wat een ander ervan vindt.
Je hebt hier zelfvertrouwen, zelfkennis, lef en leiderschap voor nodig. En een flinke dosis zelfliefde om hier ook écht werk van te maken!

Want zeg nu zelf …. Een jaar is zó voorbij! En een leven ook.

Wil jij het graag anders? Wil je meer luisteren naar wat je nodig hebt? Werken aan je zelfvertrouwen, aan je zelfliefde. Wil je meer leiderschap over je leven? Gun jezelf in deze laatste dagen van 2019 dan de ruimte om hierbij stil te staan.

En doe er wat aan! Het leven is veel te kort en te kostbaar om niet te doen wat jij nodig hebt.

Ik help je hierbij met alle liefde.

Nu ga ik afsluiten en genieten van een weekje niets. Ik gun ook jou een rustige afsluiting van 2019 om vol energie 2020 in te knallen!

Liefs Angelique

Meer over mij:

Ik ben Angelique Schetters, een optimistisch mensenmens, een doener en een doorzetter met een missie om mensen te ondersteunen om hun drukke, actieve bestaan vanuit evenwicht, ontspanning en plezier te leven.

Het is in mijn ogen namelijk niet de bedoeling dat we een “ratrace” maken van ons leven. Je bent hier niet om taken te vervullen, verwachtingen van anderen waar te maken, een mooi decor te bouwen voor de buitenwereld en gave dingen te doen voor op social media.

Je bent hier om écht iets bij te dragen. Vooral voor jezelf. Om dingen te doen die je energie geven, om te leven naar de waarden en normen van jezelf. Het gaat er om dat je in de basis goed weet wie jij bent en waar je voor wil staan. Dat je leert te dansen in het moment zodat je ook de minder leuke kanten van het leven het hoofd kunt bieden.

Mijn trajecten zijn er op gericht om jou (weer) zelfbewust leiderschap over je leven te laten nemen. Om gezonde keuzes te maken waardoor er een goede balans kan ontstaan tussen werk en privé. Zodat jij een druk, actief leven kunt leiden vanuit evenwicht, plezier en ontspanning.

Wil je meer weten over mij of mijn trajecten? Kijk dan hier eens rond: https://inzichtnaarevenwicht.nl

De strijd om balans

De strijd om balans

Veel mensen zitten een beetje vast, vast in de ratrace van het leven.

We rennen en vliegen, hebben het met van alles en nog wat enorm druk. Er is gewoon geen tijd om de dingen te doen die goed voor ons zijn zoals sporten, gezond eten, mediteren, ontspannen of tijd met onze geliefden doorbrengen.

Overal willen we het beste van onszelf laten zien. In de ochtend roep je thuis nog dat je écht vanavond op tijd thuis bent om samen te eten. En eenmaal op je werk ontstaat al snel de gedachten dat je écht vandaag niet om 5 uur kunt vertrekken, daarvoor is het veel te druk. En zo ontstaat de disbalans.

Wat maakt dat je het zo druk hebt?

Er zijn zo veel goede redenen te bedenken waarom je het zo druk hebt. Maar ontstaat de meeste drukte eigenlijk niet vooral in jezelf?

  • Omdat je jezelf dingen oplegt die je wil bereiken.
  • Om indruk te maken op anderen.
  • Doordat je niet volledig durft te kiezen voor dat wat jij belangrijk vindt.
  • Vanwege de angst wat anderen van je vinden.
  • Vanwege het feit dat je dan niet aan alle verwachtingen voldoet.

Als jij eerlijk zou zijn naar jezelf.

Wat zou er met jouw drukte gebeuren als je bovenstaande los kunt laten. Wat zou jij dan niet meer doen? Zou je die promotie, naar die nog drukkere baan, dan nog wel willen? Zou dat vrijstaande huis nog nodig zijn? Zou je je werk dan nog boven je gezin stellen? Zou je nog tijd investeren in ‘vriendschappen’ die voelen als een verplichtingen? Zou je in het weekend je mail nog willen checken?

Voor een groot deel creëer jij zelf jouw drukte. Je neemt niet de tijd om stil te staan en te reflecteren op dat wat jij écht belangrijk vindt in het leven. Daar ligt de oplossing. Sta eens even stil, waar ren je nu precies achteraan? Is dit wat je voor ogen had met jouw leven?

Uit de ratrace stappen.

Dat reflecteren op je leven is hartstikke spannend. Want wat nu als blijkt dat je niet langer mee wil doen met de ratrace. Moet het stuur dan 180 graden om?

Welnee, maak kleine stapjes. Ga eerst eens onderzoeken wat jou daar al die tijd heeft gehouden? Werk daar eerst aan en ga dan kijken welke stappen je kunt maken om meer in balans te komen. Om weer meer ontspannen en genietend door het leven te gaan. Als coach begeleid ik je graag bij dit proces. Wees vrij om een gratis Inzicht gesprek met mij te plannen. Mailen naar angelique@inzichtnaarevenwicht mag natuurlijk ook. Dan kijken we samen hoe dit pad er voor jou uit zou kunnen zien.

Liefs Angelique

De echo van je kindertijd

De echo van je kindertijd

Jij als pasgeboren baby zo schattig en klein, zuiver, speels en helder. Nog helemaal puur natuur en puur jezelf.

Je groeit op in een gezin of een andere omgeving waar je een ‘opvoeding’ krijgt. Er wordt je geleerd hoe jij je moet gedragen. Je ouders, opvoeders, leraren en de maatschappij, iedereen doet zijn best om ervoor te zorgen dat jij als kind past in hoe zij vinden dat jij behoort te zijn.
Dit doen zij meestal met de beste intenties en uit liefde. Maar jij bent uniek. Geen enkele ouder of opvoeder kan jouw specifieke behoeften volledig vervullen. Je ouders hebben in hun verleden immers ook bepaalde ervaringen opgedaan, die zij onbewust weer doorgeven. Net zoals hun ouders bij hen deden en zoals jij waarschijnlijk gaat doen bij jouw kinderen. Het is een ongoing proces ?. Ongetwijfeld hebben ze het beste van zichzelf aan jou gegeven, het beste wat voor hen mogelijk was.

Alleen was het ook datgene wat jij nodig had?

Er wordt ons als kind geleerd om dat de doen wat de ander zegt dat goed voor ons is. Hiermee verliezen we in meerdere of mindere mate onze eigenheid. Als kind kun je niet anders dan je aanpassen, je bent immers afhankelijk. Ons instinct geeft ons in dat we, om te overleven, moeten zorgen dat we erbij horen. Dit gaat volledig onbewust.

Om de liefde en de aandacht te krijgen die je nodig hebt ga je bepaald gedrag vertonen wat gewenst is. Want als degene die voor jou belangrijk is, tevreden is, dan krijg je de liefde en erkenning die jij als kind nodig hebt.

Zo werkt ons onbewuste mechanisme, wat wij daar ook van vinden, het is zoals het is.

Je ontwikkelt een patroon van anders moeten zijn dan je bent.

Niet volledig jezelf mogen zijn voelt niet prettig. En als je iets niet prettig vindt probeer je ervan af te komen. Als kind leren we dus al snel om dit gevoel te ontkennen, het te vergeten. Dit deel van onszelf noemen we het ‘gekwetste innerlijke kind’.

Je leert jezelf al snel aan om een aangeleerde rol te spelen. Hier ga je jezelf mee identificeren. En zo wordt het jouw persoonlijkheid. Je draagt een masker. Je bent bijvoorbeeld “die stoere” of “die zorgzame”. Je hebt jezelf een rol aangemeten die, in jouw kindertijd, het meeste succesvol is en het minst vervelende gevoelens oplevert.

Wanneer je volwassen wordt kan het dan zomaar zijn dat je jezelf, op een gegeven moment, niet meer helemaal herkend. Je krijgt een onbestemd gevoel, een soort gemis. Er gaan dan vragen spelen als;

  • Is dit alles?
  • Is dit leven nu écht hoe ik het wil?
  • Hoe lang blijf ik nog tegen dezelfde dingen aanlopen, wanneer gaat het nu eens anders?
  • Hoe lang moet ik nog iemand zijn die ik niet ben?
  • Wanneer ga ik datgene doen wat ik in mijn hart zo graag wil?

Er komt een verlangen om jezelf terug te vinden. Want helemaal weg is die pure jij nooit. Je kunt er gewoon terug naar op zoek.

Het gekwetste innerlijk kind gaan herkennen

Om jezelf terug te vinden kun je dan op zoek gaan naar je passie, naar je verlangen, naar de manier van leven die jij écht graag zou willen.

Alleen de kans dat je deze vindt en toch terug in oude patronen valt is groot. Je zult waarschijnlijk blijven doen wat je altijd deed. Nuttiger is het om op zoek te gaan naar het stukje ‘gekwetste innerlijk kind’. Daar ligt de oplossing om je maskers en je patronen los te laten.

Dat gekwetste stukje opzoeken is best lastig. Je stopt het immers al héél lang goed weg zodat je het zou vergeten. Wat het nog extra lastig maakt is onze angst om hiermee niet loyaal te zijn naar onze ouders. Ik hoor het mensen vaak nog even extra benoemen als we op zoek zijn naar dit gekwetste deel “maar mijn ouders waren héél lief hoor”.

En dat geloof ik dan meteen. Het gaat hier ook niet over oordelen naar ouders of opvoeders. Het gaat over hoe “jij het hebt ervaren”. Het gaat hier écht alleen over jou.

Door jouw gekwetste kind te leren kennen kun je patronen gaan doorbreken. Je kunt gaan voelen hoe het was, je kunt jezelf vragen gaan stellen, je kunt gaan accepteren dat jij het zo hebt gevoeld. Je kunt leren zien waar jouw beperkende overtuigingen en overlevingsstrategieën vandaan komen. Dan kun je als ‘volwassen jij’ gaan kijken of je deze strategieën en overtuigingen nog nodig hebt? Kloppen zij nog? Wat kun je nu wel wat je toen nog niet kon?

Zo is het mogelijk om je ware zelf weer terug te vinden. Om patronen te doorbreken waardoor je keuzes kunt gaan maken die bij jouw volwassen zelf passen.

Een ware ontdekkingsreis

Een hele reis dat ben ik zeker met je eens.? En alleen reizen maakt de reis niet makkelijker. Het is vaak fijn om iemand te hebben die je het vertrouwen geeft dat je verder mag kijken. Dit kan met behulp van een coach in een 1 op 1 traject. Maar dit kan ook met familieopstellingen. Waarbij je na één opstelling vaak zelf alweer een eind op pad kunt. Soms is dit al voldoende. En soms voel je na een tijdje, ik ga nog een keer, even verder kijken wat er nog voor mij ligt om te ontdekken.

Wat je ook kiest, een reis alleen of in gezelschap …. het is absoluut de moeite waard om op reis te gaan!

Wil je meer weten over een 1 op 1 traject kijk dan gerust eens hier https://inzichtnaarevenwicht.nl/programma/individueel/  Wanneer je meer wil weten over familieopstellingen neus dan hier gerust eens verder; https://inzichtnaarevenwicht.nl/programma/workshops/familieopstellingen%20kennismaken/

Gewoon zijn zoals je bent!

Gewoon zijn zoals je bent!

Het klinkt zo simpel “zijn zoals je bent”. Toch is dit lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen weten helemaal niet zo goed wie ze zijn, hoe ze zich willen gedragen of wat ze nu écht belangrijk vinden. Ze zijn een “rol” aan gaan nemen zoals ze verwachten te moeten zijn. In dit blog vertel ik je meer over hoe dit ontstaat maar vooral ook wat je zelf kunt doen om dit te veranderen.

We worden puur geboren

We komen ter wereld en maken ons niet druk over wat er van ons verwacht wordt. Sterker nog we geven heel duidelijk aan wat wij van de anderen verwachten. We huilen als we honger hebben of als onze broek verschoond moet worden. Kirren om langer geknuffeld te worden en leren al snel lachen zodat onze favoriete tante wat langer boven onze box blijft hangen. ? Maar al snel leren we wat er van ons verwacht wordt. Hoe we ons moeten gedragen (roepen door de klas is niet gewenst) en hoe we moeten zijn (jongens zijn stoer, meisjes zijn lief). Stereotype denk je nu misschien maar in de meeste gevallen is dit wat er gebeurd. Ouders, leraren, klasgenootjes en vriendjes iedereen heeft bepaalde verwachtingen van je. Wij mensen willen graag aan die verwachtingen voldoen omdat we bang zijn voor de gevolgen als we het niet doen. Angst voor afwijzing, de pijn van niet goed genoeg zijn, bang om niet gezien te worden. Al deze zaken hoeven niet eens reëel te zijn, ze zitten wellicht enkel in ons eigen hoofd, maar als kind doen we er alles aan om deze gevoelens te vermijden. Dan al kan het dus gebeuren dat we een “rol” aannemen die eigenlijk niet bij ons past. Dit hebben we vaak niet eens in de gaten. Het wordt als het ware onze nieuwe identiteit. En van daaruit gaan we studeren, werken en ontwikkelen we onze rol verder. We komen steeds verder van onszelf af te staan.

Is “niet jezelf zijn” een probleem?

Als je niet “gewoon kunt zijn wie je bent” vanuit jouw waarden en jouw normen dan gaat dat op den duur wringen. Mijn ervaring is dat mensen er vaak niet direct hun vinger op kunnen leggen. Het gaat vaak om een knagend gevoel van “is dit het nou?” of “ik weet het niet zo goed meer” of “waarom kom ik altijd in deze situaties terecht”. Zelf heb ik dit ook een tijd gehad. Ik had alles voor de buitenwereld goed voor elkaar, een mooi gezin, een leuke baan, een mooi huis, twee auto’s voor de deur en toffe vakanties. En toch voelde ik mij niet gelukkig. Sterker nog ik werd steeds onzekerder. Dat is wat er gebeurd als je niet leeft zoals je bent. Je kunt het onveilige gevoel krijgen dat je je leven niet meer in de hand hebt. Je wordt onzeker, je gaat oordelen over anderen en misschien nog wel het meest over jezelf. Dit kan zorgen voor stress en wekt telkens de vraag: ben ik wel goed ‘genoeg’ of ‘vinden’ anderen mij wel goed ‘genoeg’.

Tijd voor verandering!

Ik vond die tijd zeker niet fijn maar wel leerzaam. Want je hebt altijd de keus om de boel te veranderen natuurlijk. Hoe doe je dat dan? Hoe kom je weer terug bij “gewoon zijn wie je bent”? Door aan jezelf te werken! Door te kijken naar wie je was, wat jij leuk vond, en wat maakt dat je jezelf hebt aangepast. Dit is niet makkelijk maar toch kun jij hier zelf goed mee aan de slag gaan. Probeer de volgende 3 oefeningen eens:

  • Kijk eens terug naar wat je als kind écht leuk vond om te doen. Schrijf dat eens allemaal op. Echt alles! Alle dingen waar jij heel blij van werd. – Hoeveel dingen (wellicht in de volwassen variant) doe je hier nog van? – Wat zou je hiervan meer willen doen? – Welke kleine stapjes zou jij kunnen maken om die dingen meer te gaan doen? Een simpele oefening om al een stukje dichter terug bij jezelf te komen. Om weer te gaan voelen hoe dat was.

 

  • Ga eens na, en schrijf eens op, wat er bij jou van binnen écht gebeurt wanneer je merkt dat je weer “aan het voldoen bent aan verwachtingen”. – Wat denk je dat er gebeurt als je het niet doet? – Waar ben jij bang voor? – Waar zit jouw angst? Dit geeft je inzicht in wat er achter jouw gedrag zit. Kloppen jouw gedachten en gevoelens? Zijn deze nog reëel? Of ben je dit ergens in jouw leven gaan geloven en kloppen ze niet (meer)?

 

  • Ga eens na welke verwachtingen jij jezelf hebt opgelegd. Welke rol heb jij jezelf aangemeten? En wat zit hierachter voor jou? Ik zal wat voorbeelden geven zodat het wellicht wat duidelijker wordt wat ik bedoel: – De stoere, zelfverzekerde: wellicht ben je gaan geloven dat je niet mag laten zien dat je iets spannend vindt of dat je onzeker bent. – De pleaser: wellicht ben je gaan geloven dat jij je best moet doen om erbij te mogen horen. – De harde werker: Wellicht ben je gaat geloven dat je, als je maar hard genoeg werkt, wel gezien wordt. Door dit inzichtelijk te maken ben je beter in staat om te gaan zien of de rol die jij jezelf hebt aangemeten je nog wel past. En kun je leren om de bevestiging die jij zoekt te vinden bij jezelf.

Ben wie je bent! Daar word je zoveel gelukkiger van.

Gewoon zijn wie je bent is dus zeker niet simpel. Maar absoluut wel mogelijk. Het vraagt ontwikkeling in jezelf. Vooral op het stuk zelfliefde. Blij zijn met wie je bent met alle mooie en minder mooie kanten. Te leren zien dat, wat jij wellicht als “minder mooi” beschouwd, ook zijn waarde en nut heeft. Het is maar hoe je kijkt. Dit is wellicht weer eens een andere post waard ? Ik ben benieuwd wat jij van bovenstaande tips vindt. Zijn ze nuttig voor jou? Krijg je zo meer inzicht in jezelf? Of heb je wellicht vragen? Laat het mij weten onderaan deze blog. Ik geef je zeker antwoord. Merk jij nu dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, dat het je niet langer lukt om te blijven teren op je doorzettingsvermogen. Of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? En lukt het je niet om er zelf verandering in te brengen. Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen. Zodat jij jouw drukke leven weer kunt leven vanuit evenwicht en ontspanning. Maak gerust een afspraak via het formulier op de site https://inzichtnaarevenwicht.nl/afspraak-maken/ of stuur een mailtje aan angelique@inzichtnaarevenwicht.nl

De ongelukkige jacht naar geluk

De ongelukkige jacht naar geluk

Al die mensen die maar roepen dat je je eigen geluk in de hand hebt. Dat het allemaal goed komt met jouw geluk als je maar hard genoeg wil, als je hard genoeg werkt of wanneer je het maar hard en vaak genoeg het universum in gooit.

Ik word er niet goed van! Écht, het leven is niet maakbaar.

Hooguit een klein beetje. Je kunt natuurlijk dingen doen waarvan blijkt uit onderzoek dat ze je gelukkiger maken. Maar er blijven nog zoveel dingen over waar jij helemaal géén invloed op hebt.
Een economische dip, het verliezen van een baan. Het hebben van een goede gezondheid. Het verliezen van een dierbaren. Je hebt er geen invloed op. Sommige dingen gebeuren gewoon. Soms is het écht een kwestie van pech of geluk.

Maar wij leven in een maatschappij die zó enorm de nadruk legt op de maakbaarheid van ons leven dat we, bewust of onbewust, geloven dat wij schuld hebben als het niet zo gaat als wij dat willen. Jij doet iets fout, je hebt niet hard genoeg gewerkt of gewenst of wat dan ook.

Zo is het leven

En daar gaat het fout! Op deze manier jagen naar geluk maakt je doodongelukkig.
Je kunt er niets aan doen. Het leven is niet alleen maar mooi en zeker niet maakbaar. Maar wanneer jij denkt dat je er iets aan kunt doen. Blijft het dus altijd onrustig in jou. Je zult constant iets “moeten” van jezelf. En je blijft jezelf teleurstellen. Want het gebeurt toch …. of jij nu wel of niet iets doet.

Accepteer dat het af en toe gewoon zwaar bagger is! Dat je pijn hebt, dat je verdrietig of teleurgesteld bent. Dat je er boos van wordt, dat het oneerlijk is en dat je er flink de pest in hebt. Gebeurtenissen zijn er nu eenmaal net als gevoelens. Vertrouw erop dat ze ook weer voorbijgaan. Dat jij het heus wel aan kan.

Ga er niet tegen vechten maar leer er mee te dansen.

Dát is voor mij een belangrijke stap naar een gelukkiger leven. Accepteren dat het af en toe gewoon echt klote is. Je daar in berusten geeft ruimte om er op een positievere manier naar te kijken. Om je over te geven aan de muziek en er mee te kunnen dansen.

En dansen lukt je niet in één keer, je raakt uit de maat, trapt op wat tenen (in dit geval waarschijnlijk die van jezelf ?) maar uiteindelijk lukt het steeds beter.

Zoals ik in het begin zei; ons leven is hooguit een beetje maakbaar. Ik geloof zeker wel in manieren die ons kunnen helpen om een gelukkiger gevoel te ervaren. Ik ben gister naar een lezing geweest van Hein Zegers, een positieve psycholoog, en heb daar mooie inzichten en hulpmiddelen meegekregen die kunnen helpen aan een gelukkiger gevoel. In mijn volgende blog zal ik daar wat over delen want ik pas daar zelf ook best wat van toe.

Maar het blijven oefenen met de danspasjes helpt mij toch het meest. ? Ik vind dat zeker niet makkelijk want ook mijn vechtertje gaat graag aan. Maar het dansen, het meedrijven op de muziek, levert mij wel veel rust op. En daarmee een flinke dosis geluk.

Verbonden

Verbonden

Ik zie een vrouw lopen, ze laat haar hondjes uit. Of eigenlijk …. Ze checkt haar telefoon en ondertussen houdt ze hondjes vast.

Ik zie een gezin gezellig samen op het terras. Of eigenlijk …. Ze zitten samen aan één tafeltje en hebben het allemaal gezellig met hun telefoon.

Ik verbaas mij er steeds vaker over hoe vaak mensen bezig zijn met hun mobiele telefoon. We willen zo graag met alles en iedereen verbonden zijn. Bang iets te missen, bang te lang te wachten met een reactie.

Zelfs bij een concert waar ik onlangs was ontkwam ik niet aan het gevoel dat mensen er wel staan maar er eigenlijk niet ‘zijn’. Ze staan allemaal met hun mobiele telefoon omhoog via het schermpje (met opnameknop aan) naar het podium te kijken. Klaar om hun ervaring met de wereld te delen.

Constant verbonden met alles en iedereen.

Maar hoe verbonden ben je eigenlijk met jezelf?

Begrijp mij goed ik ben geen oude truttebol die vindt dat telefoons niet goed zijn. Het zijn handige agenda’s, je checkt er lekker snel je mail op en ze zijn zeker ook leuk vermaak. Maar steeds meer worden ook de nadelen zichtbaar.

De straling van de beeldschermen, we zitten met zijn allen meer binnen, we worden minder goed in face to face communicatie. We kennen zelfs een vrij nieuw psychologisch begrip ‘FOMO’ fear of missing out. De angst om dingen te missen. Die angst bestond vroeger ook wel. Ook toen gingen mensen graag mee naar de kroeg omdat ze bang waren anders iets te missen. Maar dankzij mobiele telefoons en social media hebben we er meer last van dan ooit.

Maar vooral is de snelheid van ons leven er enorm door toegenomen. Kun jij je voorstellen dat je op een bericht na een week pas antwoord krijgt? Dat verwacht je toch minstens op dezelfde dag en eigenlijk wel binnen een uur. Terwijl dit pak weg 30 jaar geleden toch heel normaal was dat je een weekje moest wachten. ?

Dat de mindfulness trainingen, wandelingen en runs zo gigantisch toenemen, de yogaklassen overlopen en de meditatieapps niet aan te slepen zijn vind ik dus niet zo gek. Mensen zoeken naar een oplossing tegen al die drukte.
Ook wanneer ik mensen mag coachen is een belangrijk onderdeel vaak om mensen weer te leren leven in het hier en nu. Te leren voelen wat voor henzelf nu écht belangrijk is. Door onze westerse beschaving zijn we het bewust gebruiken van onze zintuigen verloren. Bewust waarnemen en voelen wat die zintuigen met ons doen is ontzettend belangrijk om in balans te blijven.
En hoe drukker je het hebt, hoe meer ballen je in de lucht moet zien te houden, hoe harder je die fysieke en mentale balans nodig hebt om de druk aan te kunnen.

Je hebt lef nodig!

Laat die mobiele telefoon dus eens gewoon wat vaker liggen. En hoe drukker je het hebt, hoe vaker je hem mag laten liggen.

Het is niet zo moeilijk …. je moet alleen lef hebben. Lef om verbonden te zijn met jezelf.

Liefs Angelique

Ons ego helpt ons niet

Ons ego helpt ons niet

Cijfers liegen niet! Van de beroepsbevolking heeft ongeveer 1 op de 6 mensen ernstige stress klachten of zit door stress thuis. (bron; arbobalans 2018) Dat is echt méga veel!

Ik ben er zelfs van overtuigd dat we allemaal een uitdaging hebben wat stress betreft. Gelukkig niet direct in een burn-out maar wel de stress van een veel te volle agenda.

Er is zoveel keus, we vinden van alles leuk en we kunnen niet goed kiezen of ‘nee’ zeggen. Daarbij vervullen we vele rollen zoals ouder, partner, werknemer of gever, teamgenoot, sportmaatje, vrijwilliger of soms mantelzorger. Steeds een andere rol hebben betekent schakelen en dat geeft druk. Het is voor ons allemaal dan ook bijna een noodzaak om te leren omgaan met stress.

Vaak zien we zelf helemaal niet zo goed hoeveel invloed de stress op ons heeft. De pijn in je nek, de hoofdpijn, de spanning in je spieren, het slechter slapen en het ‘gewone’ chagrijnige gevoel wordt vaak wel ervaren maar niet gekoppeld aan stress. Ook écht nog een slechte grap van ons brein is dat je minder goed nadenkt en slechter kunt onthouden wanneer je gestrest bent. Dus als je steeds van alles vergeet …. dan zegt dat misschien toch iets over stress. De signalen zijn er dus vaak wel maar er wordt door de meeste mensen weinig of niets mee gedaan. Toch word je van die stressklachten een minder leuk mens. Niet voor niets dat je omgeving jouw stress vaak sneller door heeft dan jij zelf ?.

Stress oplossen met quick fixes

En eigenlijk zijn de oplossingen helemaal niet zo moeilijk. Er zijn er velen zoals; beter leren plannen of leren ontspannen, leren hoe je gezonde keuzes maakt. Deze tools zijn op zich natuurlijk niet zo moeilijk aan te leren. Toch blijkt het voor de meeste mensen heel lastig. Ondanks cursussen en trainingen vervallen ze weer in oud gedrag.

Dit komt omdat we het héél lastig vinden om te durven kiezen voor onszelf. We durven geen ‘nee’ te zeggen. Simpelweg omdat we onze eigen erkenning bij andere weg halen. Ons ego staat ons vreselijk in de weg! We stellen de verwachting van anderen boven onze eigen behoeftes. Daarmee zijn we zo druk dat we niet eens meer door hebben welke dingen van onszelf zijn en wanneer het om verwachtingen van anderen gaat.
En het enige waar we voor moeten zorgen is voor onszelf. In het belang van je eigen gezondheid is het belangrijk dat je erkent wat jij nodig hebt, dat je daarvoor durft te kiezen. Ongeacht wat een ander daarvan vindt.

De trucjes tegen diverse stress klachten zijn dus niet zo moeilijk aan te leren. Niet moeilijk te vinden ook, internet staat er vol mee. Het zijn quick fixes en daar zijn we dol op in onze snelle maatschappij. Maar zolang je niet leert je eigen beste geliefde te zijn, blijven het trucjes en geen langdurige oplossingen.

De cijfers liegen niet. Stress is een uitdaging van ons allemaal. Het is tijd om ons ego te vragen af en toe even rust te nemen. Hij dient ons vaak goed maar werkt nu wat te hard. Wanneer ons ego rust neemt komt er ruimte om te onderzoeken wat voor onszelf nu ECHT belangrijk is en daarvoor te kiezen. Dan pas kun je nieuwe tools aanleren die blijvend zorgen voor verandering.

Ik wens je een fijn weekend toe en geef ook je ego even vrij. ?

Liefs Angelique

Wat is natuurcoaching?

Wat is natuurcoaching?

De natuur biedt ons een enorme toegevoegde waarde. We weten uit onderzoeken dat de natuur van alles doet met ons brein. Zo weten we dat de natuur ons helpt bij het herstellen van stress. Onderzoek toont aan dat alleen al kijken naar de natuur zorgt voor rust en ontspanning. De natuur verhoogt onze concentratie en versterkt je immuunsysteem. Wanneer je gaat wandelen in de natuur zullen processen hierdoor nog sneller ingezet worden. Bij natuurcoaching maakt de coach gebruik van deze positieve invloeden van de natuur.

Alleen de natuur is niet voldoende

Deze positieve eigenschappen die de natuur op ons heeft gebruik ik graag tijdens mijn coaching. Samen met mijn cliënten komen we letterlijk in beweging. We gaan op stap en kijken samen wat we onderweg tegen komen, letterlijk en figuurlijk.
De natuur op zich is helend, ik raad iedereen aan om regelmatig te wandelen in de natuur al is het maar tien minuten. Maar wanneer er echt een obstakel ligt, er verandering nodig is, is alleen de natuur niet voldoende. Dus als coach doe ik meer als alleen de positieve eigenschappen van de natuur als hulpmiddel omarmen.

Zonder herkenning kun je niets oplossen

Als coach werk ik systemisch. Binnen het systemisch werk ga je ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waar je deel van uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt of je sociale omgeving. We kijken naar jouw plek in je systeem en jouw verhouding met anderen in dat systeem. We kijken waar je belemmeringen vandaan komen en wat maakt dat je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag. Dat gedrag staat jouw ontwikkeling of groei in de weg. Ik ben ervan overtuigd dat je deze gedragingen en patronen eerst moet herkennen en erkennen. Zodat je er uiting aan kan geven en het kunt accepteren. Pas dan ligt er een weg open om tot een blijvende oplossing te komen.

De natuur zorgt voor dynamiek en actie.

Systemisch werk heeft als voordeel dat je vrij snel naar de kern van kunt gaan. Je hoeft er ook niet in te blijven hangen. Maar het is wel belangrijk dat je het ziet, herkent en kunt accepteren. In dat werk heb ik een enorm goed maatje aan de natuur. Ze dient als spiegel, als metafoor en ik gebruik haar om oefeningen mee te doen. De natuur maakt coaching dynamisch en actief. En dat is wat ik ook graag wil met mijn cliënten; in actie komen!

Leven vanuit een ruimer perspectief.

Moet je dan enorm sportief zijn voor deze manier van coachen? Nee absoluut niet. In de natuur word je uitgenodigd om te vertragen. Pas als je vertraagt komt er ruimte voor inzicht. We gaan dus langzaam en staan vaak stil.
De natuur doet ook iets voor mij als coach. In mijn ogen staan wij niet los van de natuur, wij zijn er een onderdeel van. Onderdeel van een enorm intelligent en complex netwerk van leven. Hierdoor kan ik het leven vanuit een ander, ruimer perspectief beleven. Ik vertrouw op het grotere geheel, dat er ruimte is om te onderzoeken en dat ik kan vertrouwen op wat er komt. En deze rust en vertrouwen werkt door richting mijn coaching. Hierdoor ben ik in staat om vanuit rust en ontspanning mijn cliënten te begeleiden.

Ontwikkelen op een natuurlijk ritme.

Niet al mijn coachsessies zijn buiten. We zijn ook regelmatig in mijn praktijk. De natuur is een hulpmiddel en ik stem het af op de behoeften van het vraagstuk en de cliënt. We onderzoeken dilemma’s, obstakels en levensthema’s. Daarbinnen vind ik de balans tussen coaching binnen of in de natuur. Als coach volg ik jouw ontwikkeling, niet sneller, niet langzamer. Zoals de natuur ook zijn eigen ritme pakt om te ontwikkelen. Zo mag ook jij, in jouw eigen ritme, jouw pad volgen. Als coach loop ik een tijdje met je mee.

Nu kan ik nog zoveel meer over mijzelf of mijn manier van werken vertellen. Maar dan ben ik enkel aan het zenden richting jou en ik ben juist dol op interactie. Ben je nieuwsgierig? Wil je meer weten over mij of mijn werkwijze? Of wil je jouw vraagstuk gewoon eens tegen mij aanhouden om te kijken of we daar iets mee zouden kunnen? Laat het mij dan weten want ik ga graag met je in gesprek via telefoon of skype. Dat kan via hier https://inzichtnaarevenwicht.nl/afspraak-maken/ En dit is geheel gratis en vrijblijvend.

Onze maatschappij is veeleisend

Onze maatschappij is veeleisend

Er moeten nogal wat ballen in de lucht gehouden worden. De meeste van ons leggen daarbij de eigen lat ook nog erg hoog.

Je wil die toffe baan, een fijn sociaal leven met uitstapjes en gave vakanties. Een knap huis. Rijden in een fijne auto. En succes hebben met een gave baan.

Dat is nogal een verantwoordelijkheid. En als het dan, ondanks dat je alles lijkt te hebben, ergens toch niet goed voelt; dan geeft dat stress.
Het lijkt een kwestie van accepteren en schouders er onder zetten. Maar wat nu als je al een tijdje teert op je doorzettingsvermogen en dat niet langer meer lukt? Als je voor jezelf weet dat harder werken je geen oplossing meer gaat bieden. Dan zit je klem!

Als deze situatie nog langer aanhoudt dan bestaat de kans dat je dingen krijgt als oververmoeidheid, stress of zelfs burn-out. Er kunnen fysieke klachten ontstaan zoals slaapproblemen, hoofdpijn, rugpijn, darmklachten. Frustratie, irritatie, relatieproblemen…
Dat is het allemaal niet waard.

De enige oplossing die dan overblijft is: het anders gaan doen! Maar hoe dan? Want veranderen is niet makkelijk.

En toch ben er van overtuigd dat het voor iedereen mogelijk is om te veranderen. Dat het voor iedereen is weggelegd om een druk actief leven te leiden vanuit evenwicht, plezier en ontspanning. Maar daarvoor moet je het misschien wel anders doen dan dat je het nu doet. ?

Wanneer je inzicht krijgt in je gedachten, je overtuigingen en je gedrag. Komt er ook ruimte om anders om te gaan met deze overtuigingen en blokkades. We kennen allemaal wel de kritische stemmen in ons hoofd. Je kunt leren hoe je hier anders mee om kan gaan. Wanneer je zelfvertrouwen groeit kun je weer leiding nemen over jouw leven. Kun je weer krachtige keuzes maken. En komt er weer ruimte voor plezier en ontspanning.

Dat gaat niet vanzelf. Het kost doorzettingsvermogen en lef. Maar als je de tijd en aandacht neemt voor jezelf en voor jouw toekomst. Als jij jezelf serieus neemt. Dan kun je de regie over je leven terug pakken. En weet je …. je hoeft zo’n verandering niet alleen te doen. Je kunt hulp vragen, een steuntje in de rug.

Individuele coaching bijvoorbeeld kan je daarbij helpen. Mocht je willen onderzoeken of dat iets voor je is. Wil je er eens over praten zonder enige verplichting. Laat het mij dan weten of plan via de site een gratis Inzicht gesprek. https://inzichtnaarevenwicht.nl/afspraak-maken/
Via skype of live in mijn praktijk mag je mij alles vragen en voorleggen.

Ik luister naar je zonder oordeel, ik zal je vragen stellen die je aan het denken zetten en we kijken welke kleine stapjes je wellicht zelf al kunt gaan maken. En jij kunt onderzoeken of individuele coaching bij jou past. Het is helemaal veilig.
Ik help je graag om het anders te gaan doen. ?

Liefs Angelique

Vind je balans

Vind je balans

Bijna iedereen stoeit er mee met “in balans zijn”. De juiste balans met eten bijvoorbeeld of met inspanning en ontspanning en natuurlijk heel vaak tussen werk en privé. Je hoort er ook veel over op social media, tv of in tijdschriften. Verschillende methodes, levenswijzen en mensen die zeggen zelf “in balans te zijn” en jou daarbij te kunnen helpen om er ook te komen.

Ik raak er altijd een beetje van in de war. Je kunt wel in balans zijn, ik probeer het ook wel eens tijdens de yoga en soms lukt het ?, maar dat is van korte duur. Je moet namelijk niet ineens een onverwachte beweging maken of iemand moet niet even tegen je aanstoten want HOP daar ga je. Weg balans! Maar ook zal je weer in beweging willen komen. En in een staat van, in balans zijn, kun je niet bewegen, of althans niet veel, je kunt niet echt voorruit.

In het leven in balans zijn lijkt mij dan ook een onmogelijke opgave.

En daarnaast mega saai. Ik heb graag beweging in mijn leven. Onverwachte gebeurtenissen. Ik vind het heerlijk om dingen mee te maken. Om af en toe te veranderen en aan te passen. En daarnaast geeft het leven ons helaas ook af en toe citroenen, de minder mooie periodes. De onverwachte duw als jij net op 1 been staat.

Ik denk dat je niet in balans kunt zijn. De kunst is volgens mij om te leren steeds jouw balans weer te hervinden. Zoals een koorddanser op zijn koord.
Dat ziet er niet makkelijk uit. Dat is geen mooie vloeiende beweging, of flow. Dat gaat soms met horten en stoten en samengeknepen billen. Zoals ook ons leven eraan toe gaat. Als de balans weg is, staat de koorddanser even stil, en zoekt de rust op. Met een tomeloos vertrouwen dat hij daarmee zijn balans weer weet te vinden en hij het einde van het koord wel haalt.

Zo zie ik ook ons leven. Als je in balans, in evenwicht, wil zijn betekent dat dat je moet leren met de horten en de stoten om te gaan. Dat je mag leren vertrouwen in jezelf te hebben, dat jij het wel kunt. Dat er soms spannende momenten zijn maar dat jij als de beste weet hoe jij dat op kunt lossen. Dat je niet naar de verwachtingen van anderen hoeft te leven. Het gaat om jouw verwachting. Dat jij het einde wel haalt op de manier zoals die voor jou goed is. Door te leren dat je rust mag nemen, dat je mag ontspannen. Omdat je weet dat je daarmee je balans behoud of terugvind als je het even kwijt bent.

En dit alles doe je niet “even”. Dat blijft oefenen. Door je persoonlijk te ontwikkelen. Door jezelf volledig te leren kennen. “Wie ben ik” is daarin een hele belangrijke vraag. Ken jij jezelf helemaal? Je gedachten, je overtuigingen, je mooie en minder mooie kanten? Waar komen ze vandaan, hoe zijn ze ontstaan? En kun jij ze accepteren, mogen ze er allemaal zijn?

Op mijn pad leerde ik het systemisch werken kennen. Jouw gezin van herkomst (jouw systeem) is daar een belangrijk onderdeel van. Wat heb je van daaruit meegenomen? Veel van ons gedrag vindt zijn herkomst in je kind tijd. Veel van onze overtuigingen, waarom we dat gedrag inzetten, dus ook. Als je nu iets wil veranderen in je gedrag is het dus heel zinvol om te gaan kijken naar wat er was. Dat is met elkaar verbonden. Daar ligt de sleutel naar de oplossing.

Voor mij was het DE manier om mijzelf echt te leren kennen. Om mijn gedachten te doorgronden en mijn overtuigingen te zien. En om daar verantwoordelijkheid voor te nemen om daadwerkelijk te kunnen veranderen. Dat is ook de reden dat ik nu zelf werk vanuit dit systemische principe. Ik geloof dat je alleen vanuit dit principe voor blijvende veranderingen kunt zorgen.

Familieopstellingen waren binnen dit systeem een extra kers op de taart. Een snelle manier om direct, diep, to the point inzicht te krijgen in vraagstukken. Zoals in mijn geval bijvoorbeeld wat maakte dat ik het altijd zo lastig vond om mijn eigen mening te geven. In mijn nieuwsbrief van deze maand vertel ik daar meer over mocht je nieuwsgierig zijn ?.
Het fijne is, wat de naam wellicht niet direct doet vermoeden, dat je je familie niet nodig hebt bij de opstelling om toch inzicht te krijgen in jullie systeem. Andere deelnemers representeren namelijk jouw familieleden. Wat fijn is als bijvoorbeeld relaties niet zo soepel lopen met je familie of wanneer zij niet meer in leven zijn. En soms wil je jouw vraagstuk gewoon graag voor jezelf houden. Dat kan dus bij een familieopstelling.

Ik denk oprecht dat hoe beter je jezelf kent. Hoe beter je jezelf, met alle mooie en minder mooie kanten, kunt accepteren. Hoe beter het je lukt om op jouw koord te dansen. In mijn ogen is het dat waar het om draait. Niet om in balans te zijn. Maar om te leren om je balans steeds weer te hervinden.

Om te leren om te “Dansen in het moment”

Liefs Angelique

Wil je de nieuwsbrief ontvangen stuur mij dan even een berichtje met je naam en mailadres of via het contactformulier op de site. Ben je nieuwsgierig geworden naar familieopstellingen? Kijk dan eens op:https://inzichtnaarevenwicht.nl/programma/workshops/familieopstellingen/

Eindelijk vakantie, weg met de stress!

Eindelijk vakantie, weg met de stress!

Heerlijk die paar weken vakantie. Voor veel mensen is het “HET” moment op weer helemaal bij te tanken.

Een paar weken geen “moeten”, gewoon even niets doen, luieren, lekker eten en ontspannen. Geen “to do” lijstjes, geen planningen, geen vergaderingen. Gewoon dat doen wat jij graag doet en voldoende tijd hebben voor jezelf, je partner, kinderen en vrienden. Je batterij helemaal opladen. Dat klinkt fantastisch!

Maar voor het zo ver is zetten veel mensen zich zelf eerst nog even extra onder druk. Want eigenlijk ben je natuurlijk onmisbaar op je werk, toch?! Dus er moet veel afgewerkt worden door jou zelf. En dat wat je dan echt moet overdragen moet wel goed gebeuren natuurlijk. Dus je typt nog even een goede overdracht. En verder verzeker je nog even je collega’s dat ze je gewoon mogen bellen, mailen of appen als het echt nodig is. Je hebt je telefoon immers toch bij.

En dan is het zo ver: die lang verwachte, fantastische vakantie!

Maar is het nu eigenlijk wel zo fantastisch? Is het normaal dat je batterij tijdens je “gewone” dagdagelijkse bezigheden zo leeg loopt dat je een paar weken nodig hebt om weer bij te tanken? Net voldoende om er tegen aan te kunnen tot het volgende verlof?

Begrijp mij niet verkeerd, natuurlijk is vakantie hebben heerlijk en ook echt nuttig. Maar wanneer je batterij zo ver leeg gelopen is dat je snakt naar deze vakantie …. dan geeft dat stof tot nadenken. Je bent immers het grootste deel van het jaar bezig met werken, taken uitvoeren en allerlei verplichtingen. Richt jij je leven dan zo in dat je dit allemaal “ondergaat” voor die paar weken vakantie per jaar? Is dat hoe jij later terug wil kijken op jouw leven?

Het kan ook anders! Je kunt zorgen dat er iedere dag een moment van echte ontspanning voor je is. Dat je iedere dag je batterij weer terug op laad. Dat doe je immers ook met je telefoon. Maar ik hoor je denken; HOE DAN? Waar haal ik die tijd vandaan?

Het kan door te leren om gezonde keuzes voor jezelf te maken. Om dat te leren heb je doorzettingsvermogen en lef nodig. Want juist die keuzes maken voor jezelf, en daarmee nee zeggen tegen anderen, is voor de meeste mensen ontzettend moeilijk. Je zult jezelf een spiegel voor moeten houden, je afvragen wat je nu écht wil. Als je dat weet kun je gaan kijken wat maakt dat je toch niet doet wat je echt zou willen doen. Aan welke overtuigingen houdt jij vast? Wat maakt dat je het lastig vind om ‘nee’ te zeggen tegen een ander? Zit jouw ego jou wellicht in de weg?

Deze vragen voor jezelf beantwoorden en je leven veranderen is niet makkelijk maar zeker wel de moeite waard! Je zult gelukkiger en evenwichtiger in het leven staan.

En je vakanties? Die zijn dan pas écht GEWELDIG! Je viert ze immers met een volle batterij.

Denk er maar eens over na tijdens je vakantie. Wellicht is het tijd om het anders te gaan doen. Lukt dat je niet alleen en heb je hulp nodig? Dan mag je mij altijd benaderen voor een gratis Inzicht gesprek.

Voor nu wens ik je een fijne, ontspannen vakantie.

 

 

 

Achter de muur

Achter de muur

Onze persoonlijkheid wordt opgebouwd uit verschillende onderdelen. We hebben verschillende rollen, verschillende eigenschappen en verschillende emoties. Het is één geheel met sterke en kwetsbare kanten. Geen enkel deel van jezelf, ook niet de minder leuke of mooie kanten, kun je buitensluiten want alles samen maakt die ene unieke “IK”. Klinkt logisch toch?!

Maar dat is het vaak niet. Wat mensen vaak doen is de delen die ze minder leuk vinden, of minder graag voelen, wegstoppen. Ze zetten er een muurtje voor dan kan het hen niet raken.

Vaak werkt dit niet voor lang. Dingen die je wegstopt gaan groeien en willen uiteindelijk toch gezien worden. Ze gaan je in de weg zitten net zo lang tot je er niet meer omheen kunt. Je loopt vast; privé of zakelijk.

Als je van al het mooie wil blijven genieten wordt het tijd om de muur af te breken. Te gaan kijken naar de delen en emoties van jezelf, je er bewust van te worden en er mee aan de slag te gaan. Zo kun je deze belemmerende patronen voorgoed doorbreken en groeien.

Dat kan spannend zijn want je weet niet wat je tegen gaat komen. Maar met hulp van een goede coach is het een leerzame weg om te bewandelen.

Wat zou jij nodig hebben van een coach die jou hierbij mag helpen?

Stil gevallen

Stil gevallen

Wat ik zo jammer vind om steeds weer te zien gebeuren, is mensen die stil vallen. Of anders gezegd een burn-out krijgen.

Als je mensen met een burn-out vraagt hoe het de laatste tijd met hen ging. Hoor je ze vaak zeggen dat ze al wel wat signalen hebben gekregen. Signalen als een kort lontje hebben, moe zijn maar niet kunnen slapen, weinig eetlust, angstig zijn, etc.

De signalen zijn er, ze worden opgemerkt maar toch negeert men ze. En dit is zo jammer!

Wanneer je deze signalen voelt vraag dan direct om hulp in je omgeving, bij een huisarts of een coach.

Mijn ervaring is dat mensen vaak wel opmerken dat het niet goed gaat maar zelf niet weten hoe ze het anders moeten doen. Men schaamt zich vaak om hulp te vragen. Bang om als zwak bestempeld te worden.

Maar nu even een vergelijking:

iemand die een raar geluid in de motor van zijn auto hoort en direct een afspraak maakt bij de garage voor hulp, noemen we toch ook niet zwak? ?

Nee, die vinden we slim, accuraat, zelfsturend en doortastend! Hij heeft ingegrepen voor hij stil viel en heeft groter leed voorkomen.

Dan kan iemand die opmerkt dat zijn persoonlijke motor het niet meer optimaal doet, en daar hulp voor zoekt, toch niet ineens zwak zijn?

Blijf niet lopen en zoek hulp voordat je stil valt.

Ik help je graag.? Liefs Angelique

Gedachten zijn krachten

Gedachten zijn krachten

Je herkent het vast, negatieve gedachten draaien rondjes in je hoofd. Ze blijven draaien, steeds verder naar beneden, zoals bij deze trap.

Bij het maken van deze foto werd ik er draaierig van en ik dacht; waar gaat dit heen? Het is alleen een diep zwart gat.

Zo ook met negatieve gedachten. Ze draaien en draaien en leiden tot niets! Je verliest je controle en zelfsturing en dat is niet wat je wil.

Maar weet je? Jij kiest zelf.

Net als ik bij de trap. Ik kon ook omdraaien en omhoog kijken. Daar kwam zonlicht door een prachtige koepel.

Ons denken kun je vergelijken met een computer programma. Het stuurt wat je doet en je krijgt het bijbehorende resultaat. Positief of negatief, aan ons de keus.

Hoe ga jij om met negatieve gedachten? Weet jij om te draaien op de trap? En hoe doe je dat dan? Ik ben benieuwd, laat het weten in de comments. ?

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.